Uit het niets doemt de auto op. Ontwijken is onmogelijk. Een enorme knal volgt. Versuft kijk ik door het voorruit naar de berm waarin ik tot stilstand ben gekomen. De rookwolk uit de inmiddels weer leeglopende airbag vertroebelt mijn zicht. “Wat nu???”, vraag ik mezelf af. Op de een of andere manier lost alles zich op. Maar de schrik zit in mijn benen. Wekenlang kan alleen een ongelooflijk spannende serie op televisie me boeien. Met veel moord- en doodslag, woeste achtervolgingen en- jawel hoor– botsende auto’s! Maar daardoor heb ik wel weer 5 mooie tips…

1) Wanted spannende roadmovie

Mijn eigen ellende valt in het niet bij de spannende Australische thrillerserie Wanted, die op Netflix te zien is. Want Lola en Chelsea zitten nog veel dieper in de puree! De kassière en de accountant staan, aan het einde van hun werkdag, toevallig samen op de bus te wachten. Verkeerde plaats, verkeerd moment -ik voel direct een band- want voor hun ogen wordt een conflict tussen criminelen opgelost.

Tegenpolen krijgen hechte vriendschap

Lola en Chelsea zijn onwelkome getuigen en worden door de boeven ontvoerd, Maar de twee dames laten dit niet zomaar gebeuren. Wat volgt is een spannende roadmovie (à la Thelma and Louise) in twaalf afleveringen. Tussen de twee vrouwen, die in elk opzicht elkaars tegenpolen zijn, ontstaat een hechte vriendschap. Elke aflevering -en dat wordt op den duur wat lachwekkend- oppert de keurige Chelsea de mogelijkheid  “naar de politie te gaan”, maar er zijn steeds meer redenen om dàt nou juist niet te doen. De rol van Chelsea wordt geweldig gespeeld door Geraldine Hakewill, een actrice waarvan ik beslist méér ga zien!!

Wanted is te zien op Netflix.

2) The Cry, geluk bij ongeluk

Sinds de ‘detectivemaand’ in juni barst het op NPO Start Plus van nieuwe spannende series. Voor mij een geluk bij een ongeluk! Een echte aanrader is de vierdelige Britse serie The Cry, gebaseerd op het gelijknamige boek van Helen FitzGerald. Het is wel even wennen aan Jenna Coleman in haar nieuwe rol; eerder speelde ze een zeer overtuigende Queen Victoria.

Jonge moeder krijgt van partner weinig hulp

In The Cry zien we haar als Joanna, de jonge moeder van een vier maanden oude baby. Haar dagen worden beheerst door zijn almaar voortdurende huilbuien. Van haar partner Alistair (Ewen Leslie) krijgt ze weinig hulp. Hij verschuilt zich achter zijn werk, als media spindoctor, en slaapt ’s nachts lekker door.

Baby wordt uit auto gestolen

Het jonge stel reist naar Australië om de voogdij aan te vechten over de tienerdochter uit Alistairs eerste huwelijk. De hysterisch huilende baby drijft niet alleen zijn moeder, maar álle passagiers in het vliegtuig tot waanzin. Tijdens de autorit naar hun eindbestemming wordt de baby uit de auto gestolen.

Spannend tot het laatste moment

Onder grote publiek belangstelling wordt een onderzoek opgestart, waarbij de relatie van Joanna en Alistair het zwaar te verduren krijgt. De constructie van de gebeurtenissen blijft een spannende serie tot het laatste moment, wanneer ook hier een auto van de weg raakt.

The Cry is te zien op NPO Start Plus

3) Killer by the Lake ook persoonlijk verhaal

In de Franse detectiveserie Killer by the Lake maken we opnieuw kennis met de rechercheurs Lise Stocker en Clovis Bouvier. Ze zijn inmiddels getrouwd en hebben een zoon van negen maanden oud.

Clovis gedraagt zich geheimzinnig…

In het plaatsje Annecy, idyllisch gelegen aan het meer, is een seriemoordenaar actief en het echtpaar werkt samen om de dader te achterhalen. Clovis gedraagt zich zo geheimzinnig dat hij al spoedig de verdenking op zich laadt. De inwonende dementerende moeder van Lise maakt het er allemaal niet makkelijker op. Ook Laure, de beste vriendin van het echtpaar (gespeeld door Julie Depardieu) krijgt het zwaar te verduren.

Heerlijk zo’n politieserie met veel persoonlijke verhaallijnen.

https://youtu.be/Hs0Ey-awe3Y
De Franse serie Killer by the lake is te zien bij NPO Start Plus

4) Prachtige beelden in Shetland

Ook nieuw op NPO is het derde seizoen van BBC serie Shetland. In zes afleveringen onderzoekt inspecteur Jimmy Perez -Douglas Henshell- en zijn team de verdwijning van een jongeman op de veerdienst naar het eiland. Op de intensive care van het plaatselijke ziekenhuis wordt een jongetje opgenomen nadat hij, op het strand, aangespoelde XTC-pillen heeft gegeten.

Team inspecteur Perez wordt zwaar op de proef gesteld

Perez vermoedt een verband tussen de twee gebeurtenissen. Perez en zijn team worden zelf ook op de proef gesteld. Niet alleen een spannende serie maar ook een waarbij je volop kunt genieten van beelden van de prachtige omgeving van de eilanden bij het noordelijke puntje van Schotland. 

Inspecteur Perez met zijn rechterhand (de acteur Steven Robertson is geboren op de Shetland eilanden), te zien bij NPO Start Plus.

5) Zone Blanche Franse Twin Peaks

Ook het eerste seizoen van de loeispannende Franse Netflix-serie Zone Blanche nagelt mij urenlang vast op het puntje van mijn stoel. Deze duistere crimeserie doet enigszins denken aan de eerste afleveringen van de Amerikaanse televisieserie Twin Peaks uit de jaren negentig maar dan in Franse stijl.

Helpende hand

In Villefranche, een dorp aan de rand van een mysterieus, donker bos, werken mobiele telefoons, pacemakers en magnetron niet naar behoren; en dat verklaart de titel. Maar dat is geen verklaring voor het hoge moordcijfer. Aanklager Franck Siriania wordt naar Villefranche gestuurd om, mét het plaatselijke politieteam, te achterhalen wat er gaande is. Inspecteur Laurence Weiss, die een nauwe band heeft met de burgemeester van het dorp, kan wel een helpende hand gebruiken.

Na afloop nieuwsgierig naar tweede seizoen

Want een vermiste tiener, een vermoorde verpleegster, een geheimzinnige milieuorganisatie én een ontsnapte crimineel op zoek naar zijn zoon houden haar flink bezig. Dat zij zelf ook en traumatische gebeurtenis in het bos heeft meegemaakt speelt op de achtergrond een belangrijke rol. De penibele situatie waarin zij zich aan het einde van het eerste seizoen bevindt, maakt mij razend benieuwd naar het tweede seizoen dat sinds kort te zien is.

Inspecteur Laurence Weiss inmiddels bij Netflix al in tweede serie te zien.

Na spannende serie nu eigen spannend avontuur

De garage belt. Mijn auto is gerepareerd en kan opgehaald worden. De wonden zijn gelikt, de schade hersteld, de televisie kan weer uit. Tijd om het leven weer op te pakken. Eens kijken hoe spannend het is achter het stuur!

Meer kijktips van Wiette

Wie Wiette volgt, weet dat ze regelmatige televisie- en filmtips geeft. Lees daarvoor ook Tijd om te bingewatchen, ‘Ravmp zalig‘,Tips van de hondenwandelclub en ‘de mens in de natuur‘.

Openingsfoto: Unsplash/Clark van der Beken