In ‘mijn ’hondenwandelclubje’ wordt heel wat meer gedeeld dan de liefde voor onze honden; 8 lieve, maar o, zo, eigenwijze Friese Stabijhonden. Lopend bespreken we onze voorliefde voor lekker eten en wisselen we vakantieadressen uit. Ook brengen we elkaar op de hoogte van gelezen boeken, aankomende muziekvoorstellingen en tv-tips over

series waarop we ons deze maand kunnen, zelfs móeten storten.
Ik leg mijn oor te luisteren, neem een kijkje en klap uit de school:

Top of the Lake, seizoen 2: China Girl

Detective Robin Griffin (Elisabeth Moss) keert terug naar Sydney.

Het tweede seizoen van deze sfeervolle detective wordt elke zaterdagavond op NPO2 uitgezonden en is meteen loeispannend! Detective Robin Griffin, uitstekend gespeeld door Elisabeth Moss, is na de gebeurtenissen in Nieuw-Zeeland teruggekeerd naar Sydney. Een heel andere omgeving dan het paradijselijke meer in het bos van het eerste seizoen. Toch is de sfeer opnieuw wat introvert en dromerig; en dat heeft alles te maken met de maker; Jane Campion.

Vermoorde Chinese prostituee

Dit keer krijgt de getraumatiseerde rechercheur te maken met een vermoorde Chinese prostituee en ontmoet ze haar zeventienjarige dochter Mary, die ze voor adoptie heeft afgestaan op vijftienjarige leeftijd. Grimmige avonturen, getroebleerde personen verbeeld door uitstekende acteurs. Zoals Nicole Kidman en Gwendoline Christie. In mijn wandelclubje zijn we het er over eens dat er geen aflevering gemist mag worden!
Regie: Jane Campion,/Garth Davis, Aus/UK/VS, 2013

5 seizoen Breaking Bad

tv-tips

Walter White (Bryan Cranston) op het slechte pad.

Breaking Bad betekent zoveel als ‘het verkeerde pad’ op gaan. En dat is precies wat brave huisvader Walter White (Bryan Cranston) doet. Hij heeft echter wel een goed excuus; er is terminale longkanker bij hem vastgesteld op het moment dat zijn vrouw in verwachting is van hun tweede kind. Om de medische behandelingen te kunnen betalen en om een financiële buffer voor zijn gezin op te bouwen, besluit hij zijn scheikundige kennis in te zetten bij het bereiden van de drug ‘crystal meth’. Hij schakelt de hulp in van ex-leerling Jesse Pinkman (superrol van Aaron Paul).

Genieten van misdaad

Het lukt hem om een succesvolle, gewilde drug te produceren, waardoor hij in rap tempo steeds dieper verstrikt raakt in een hard, nietsontziend crimineel milieu. Hij geniet van zijn succes en accepteert de slechte kant van zijn karakter. Een serie van een bijzonder hoog niveau, met goed uitgewerkte, onvergetelijke personages. Terecht overladen met prijzen. Niet iedereen in ons groepje kent de serie nog; ze zijn te benijden!
Regie: Vince Gilligan, VS, 2008 te zien op Netflix

Ozark, seizoen 1

tv-tips

Witwasser Marty Byrde (Jason Bateman) moet met vrouw en kinderen Chicago ontvluchten in Ozark.

Ook in de serie Ozark (10 afleveringen) gaat een huisvader het slechte pad op. Financieel adviseur Marty Byrde, (Jason Bateman) wast grote sommen geld wit voor een Mexicaans drugskartel. Anders dan scheikundeleraar Walter White, is hij al slecht als hij in de problemen komt. Hij ontvlucht met vrouw en kinderen Chicago en vestigt zich bij The Lake of Ozarks, een natuurgebied in Missouri. Als het hem lukt om vijf miljoen dollar wit te wassen kan hij aan het kartel ontkomen.

Verdeelde meningen

Een weinig subtiel misdaaddrama. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op zonder dat de beweegredenen van de personages invoelbaar worden. Maar de natuurbeelden zijn wel mooi. En het tweede seizoen komt eraan. De meningen zijn verdeeld.
Productie: Bill Dubuque/Mark Williams, VS, 2017, te bekijken op Netflix,

Twin Peaks, derde seizoen

tv-tips

Kyle MacLachlan als FBI-agent Dale in aflevering 7 van het derde seizoen Twin Peaks.

 

In de jaren ’90 was ik helemaal in de ban van deze bloedstollende serie die zich afspeelde in een klein plaatsje aan de Canadese grens. De scholiere Laura Palmer wordt vermoord en FBI-agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan) wordt ernaartoe gestuurd om de moordenaar te achterhalen. Dat valt nog niet mee, want de inwoners zijn erg bijzonder.

Onvergetelijk

Ze zijn gecreëerd door kunstenaar David Lynch en ik ben ze nooit meer vergeten! De vrouw met het sprekende houtblok, de bloedmooie Laura en haar dito vriendinnen, telefoniste Lucy van het lokale politiestation, met haar kinderstemmetje en de vele anderen. Het is dan ook geweldig om ze vijfentwintig jaar later weer terug te zien. En direct loopt de spanning weer op; een bizarre moord in South-Dakota wordt onderzocht en waarom bewaakt een student in New York een glazen kist? Dat belooft weer 18 afleveringen topspanning. Ik hoop dat ik het aankan.
Script en regie: David Lynch en Mark Frost, VS, 2017, te bekijken via Videoland

The Monarch of the Glen

tv-tips

Wandelvrienden Hans en Marieke sliepen in het echte Gatehouse van Glenbogle in Schotland.

De lievelingsserie van wandelvrienden Hans en Marieke. Ze overhandigen mij maar liefst 11DVD boxen! “We zijn ernaartoe gegaan! Glenbogle bestaat echt. In het Gatehouse (afl. 9) hebben wij geslapen!”

Laird of Glenbogle

Deze serie gaat over de familie MacDonald; sinds generaties heersen ze over Glenbogle, een dorp in de ruige Schotse Hooglanden, vanuit hun kasteel aan het meer. Zoon Archie is naar Londen vertrokken en runt daar een sjiek visrestaurant. Tijdens een bezoek aan zijn ouders krijgt hij te horen dat ze de heerschappij aan hem hebben overgedragen; hij is nu de ‘Laird’ van Glenbogle. Niet erg voordelig want het landgoed zit financieel aan de grond, en ook bouwtechnisch laat het kasteel te wensen over. Archie voelt zich verplicht om een oplossing te zoeken. Leuke serie, in de geest van Downton Abbey, échte mensen, veel humor en prachtige natuurbeelden.
Productie: Edward Bennett/ A.J. Quinn, UK, 2000
Meerdere seizoenen verkrijgbaar op dvd. Hier is een mooie taak weggelegd voor video-on-demand aanbieders!