In Nederland heeft 1 op de 6 mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daarvan zijn er veel die naar school zijn geweest en toch onvoldoende vaardigheden hebben om bijvoorbeeld brieven van de overheid, de bijsluiter van medicijnen of de krant te lezen. Kunnen lezen is belangrijk om mee te kunnen doen in onze maatschappij. Maar afgezien daarvan, lezen is veel te leuk om niet te doen! Denk je aan een uitje? Ga je (klein)kind in de kerstvakantie eens voorlezen! Onze redacteur Brigitte Leferink, die gemiddeld elke week minstens 1 boek leest, geeft tips.

Goede herinneringen

Knisperboekjes in de box, plaatjesboeken om woorden te leren, prentenboeken om voor te lezen en daarna de eerste leesboekjes als kinderen op school zitten. Lekker samen op de bank, kind op schoot of op de rand van het bed, voor het slapengaan nog even voorlezen. Ik bewaar er goede herinneringen aan. Dierengeluiden nadoen, elke dag een aflevering uit 365 Berenverhaaltjes of samen De groentekoppen lezen, favoriet bij mijn dochter toen ze op de basisschool zat.

Pip en Zilver in Americka

Mijn kinderen zijn al lang volwassen, hun hoef ik niet meer voor te lezen. Toch pak ik af en toe nog een kinderboek uit mijn eigen kast of bestel ik een ‘lievelingsboek’ uit mijn jeugd om het nog eens na te lezen. Even terug in de tijd. Ik was dan ook blij verrast toen ik Pip en Zilver in Americka toegestuurd kreeg. Met de auteur heb ik al jaren contact, als literair agent voorziet hij me vaker van mooie boeken om te recenseren. Maar nu een pennenvrucht van hemzelf. Dat maakte extra nieuwsgierig.

Pip en Zilver in Americka van Remco Volkers is een fijn kinderboek over een tweeling die met hun moeder gaat verhuizen. Ze zijn dolenthousiast als ze horen dat ze naar Americka gaan, tot ze doorhebben dat ze niet verkassen naar de andere kant van de oceaan maar naar een piepklein dorpje aan de andere kant van het land. Het is een grappig verhaal vol avonturen. Dat begint al met de verhuizing per trein. De aankomst in Americka en de kennismaking met de agent in opleiding. Een bijzondere buurvrouw, een heel bouwvallig huis en een geheimzinnig meisje in de tuin. En dat zijn nog maar een paar ingrediënten voor een hilarisch verhaal dat je prima in de kerstvakantie kan voorlezen.

Literair agent Remko Volkers schreef een leuk kinderboek.

Genomineerd voor Hotze de Roosprijs

Het boek is lekker vlot geschreven. Leuk om voor te lezen en geschikt voor lezers van 8 jaar en ouder om zelfstandig te lezen. En volkomen terecht genomineerd voor de Hotze de Roosprijs 2023. Het beste nieuws is dat er een vervolg aan komt. Hopelijk volgen er nog meer mooie verhalen over deze grappige, ondernemende tweeling.

Meer lezen over lezen…

Eerder schreef Brigitte Leferink over haar zoektocht naar boeken uit haar jeugd en voorlezen is plezier voor twee.  Karin de Lange realiseerde zich dat er geen kinderboek zonder plaatjes is en Stella Ruisch merkte dat haar oproep voor kinderboeken warme herinneringen opriep.

Openingsfoto: Pixabay