Doe mee aan IKPAS!

De Zangeres zonder Naam zong het smartelijke lied over vader uit de kop boven dit artikel al bijna 64 jaar geleden. Maar het bewust maken van de gevolgen van drankgebruik blijkt nog steeds nodig. Het aantal boetes voor rijden onder invloed is afgelopen jaar toegenomen, meldde het NOS-journaal. Positief is dat tienduizenden Nederlanders op nieuwjaar weer heeft besloten een maand lang geen alcohol te drinken. Zoals Brigitte Leferink. Sinds januari 2019 zet ze iedere januarimaand haar alcoholgebruik op pauze. Het kost haar geen enkele moeite. ‘Gewoon de knop omzetten’ zegt ze. Voor de vijfde keer doet ze in 2023 weer mee met IkPas.

Geen alcohol een schrikbeeld

Aftellen tot 24.00 uur op 31 december, een laatste toost en als je op 1 januari wakker wordt, je realiseren dat je een maand geen druppel alcohol gaat drinken. Zou je ervan in de stress raken? Zou het een schrikbeeld voor je zijn? Sommigen zullen de vraag met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. Niet dat ze zich een alcoholverslaafde noemen, maar ze zijn zo gewend aan dat dagelijkse glas wijn bij het eten of een glas port voor het slapen gaan. Alcohol is zo gewoon geworden.

Campagne voor IkPas vindt steeds vaker gehoor.

Overmatige en zware drinkers

De Gezondheidsraad adviseert geen alcohol te drinken of maximaal 1 glas per dag. Vrouwen worden overmatig drinker genoemd als ze meer dan 14 glazen per week drinken, mannen bij meer dan 21 glazen. En drink je minstens één keer per week 4 glazen alcohol op één dag (vrouwen) of 6 glazen (mannen) dan ben je een zware drinker. In Nederland is 7,3 % van de 18plussers overmatig drinker en 8,3% een zware drinker. 78% van de volwassenen heeft het afgelopen jaar wel eens alcohol gedronken (cijfers van 2021). Als je alleen kijkt naar de 50plussers, dan drinkt 7,5% overmatig en 6,2% is een zware drinker.

Doe niet zo ongezellig!

Een maand geen alcohol drinken is goed voor je lijf. Je gunt je lever rust, voelt je mentaal en fysiek fitter, slaapt beter en met een beetje geluk val je er ook vanaf. Het belangrijkste voordeel is misschien wel dat je je bewust wordt van je alcoholgebruik en welke rol alcohol speelt in je leven. ‘Doe niet zo ongezellig’ is een veelgehoorde opmerking als je een glas alcohol afslaat. Alsof het niet gezellig kan zijn zonder wijn of bier. Je hoeft echt niet alleen te leven op water. Er zijn steeds meer alcoholvrije varianten zoals 0.0 bier, 0.0 gin en 0.0 wijn. Als aperitief een lekkere mocktail (een alcoholvrije cocktail) en bij het diner een thee-arrangement zijn prima alternatieven. Jammer dat er maar zo weinig restaurants zijn die naast een wijnarrangement ook een theearrangement hebben. Een BOB-arrangement is ingeburgerd, maar die mini-glaasjes wijn zijn geen optie als je een hele maand droog staat.

Januari niet geschikt? Kies dan voor dry february

Niet iedereen vindt januari een geschikte maand om geen alcohol te drinken. Met alle nieuwjaarsrecepties zien ze veel lastige situaties opdoemen waar het moeilijk is nee te zeggen. Zij kunnen kiezen voor een Dry February (ook nog eens een paar dagen korter) of in februari starten met 40 dagen de kurk in de fles laten. Het excuus dat januari slecht uitkomt geldt niet meer. Waar wacht je dus op? Schrijf je nu in voor één van de uitdagingen.

Meer lezen

Behalve Brigitte Leferink deden de afgelopen jaren meer redactieleden van Meerdanvijftig mee met IkPas. Of juist niet. Wil je weten waarom wel of niet, hoe het beviel, welke alternatieven werden aangerukt en hoe verleidingen werden weerstaan, lees dan alle belevenissen hier.

Openingsfoto: Polina Tankilevitch/Pexels.com