Het terras bij de Wijnhuistoren in Zutphen staat sinds zaterdag al klaar om vanaf 12.00 u vandaag de eerste gasten te ontvangen. Voorzichtig probeerde een aantal passanten alvast uit of de stoelen nog net zo lekker zitten als voor dat het coronavirus beperkingen nodig maakte. De vraag is of het gaat storm lopen, nu het de komende week prachtig weer belooft te worden en de horecagelegenheden beperkt open mogen zijn. Onze lezers op Facebook geven aan dat ze eerst nog even de kat uit de boom kijken.

Zit het terras net zo lekker als voor de komst van het coronavirus…?

Met of zonder reservering op het terras

“Als ik ergens op een terras wil gaan zitten, dat wil dat spontaan kunnen doen, zonder me vooraf aan te melden en te registreren,” schrijft Dick van Engelen. “Dus voor mij voorlopig geen terras.” Meerdanvijftig-redacteur Karin de Lange kan echter niet wachten tot ze haar gewoonte weer kan oppakken. En dat is bij Bagel&Beans in het Amsterdamse Oostpoort haar heerlijke cappuccino met havermelk drinken op het terras. “Dan maar op anderhalve meter en met reserveren. Dat minpuntje neem ik voor lief.” En ook Barbara Godschalk popelt om weer een drankje te bestellen bij haar golfclub in Noordwijk, GCN.

Karin de Lange op een even geliefd terras bij restaurant De Paddestoel in Hollandsche Rading.

Leon Pijls, eerder voor Meerdanvijftig.nl geïnterviewd over zijn kledingkeuze, heeft al om 14.00 uur gereserveerd in de omgeving van zijn woonplaats Nijmegen. “Ik heb het mijn app-groep al verteld, ’s kijken wie aanschuift.”

Fietsliefhebber Kees Rooze ervoer met zijn vrouw onlangs in Zeeland nog hoezeer hij een terras heeft gemist. “Hoe graag zouden wij bij ’ Brooklyn’ na een zonovergoten dag hebben gezeten op het terras van deze strandtent bij Domburg!” verzucht hij. “Omdat we wisten dat het (nog) niet kon, hebben we in Domburg zelf bij een snackbar wat te eten gehaald, voordat we terug naar Amsterdam reden.”

Volgende keer graag weer op terras bij strandtent

“Ik ging alvast een bankje zoeken om de patat met kibbeling te verorberen. Alle banken op het kerkplein bleken bezet. Wat zouden wij op dat moment graag op een terras hebben kunnen zitten! We besloten uit arren moede de picknicktafel tussen Domburg en Meliskerke op te zoeken. We reden zo hard mogelijk, dwars door het ‘Hof van Domburg’ want dat zou een kortere weg moeten zijn. Kostbare minuten gingen verloren door de weg te zoeken. Bij de picknicktafel openden wij de vochtige plastic zak. De zak zelf was warmer dan de patat en de kibbeling hield ook niet over. De ravigottesaus lag door het schudden in de fietstas op het papier naast het bakje van de kibbeling. Het heeft ons humeur niet bedorven, maar de volgende keer hopen we toch echt weer bij ‘Brooklyn’ te kunnen zitten!”

Picknicktafel liever verruild voor strandtent Brooklyn in Domburg.

Onze Wendy Voois was voor haar verhuizing naar de Noordhollandse polder “zeker om de week, als het niet vaker was” ergens in een horecagelegenheid te vinden. “Gezellig! Cappuccino’tje, liefst met appeltaart op het terras van de Windwijzer aan het Egmondse strand na de ochtendwandeling met de hond. Of ’n einde-dag-borreltje met vrienden of lekker samen uit eten.

“Een lekker biertje en eten dat ik niet zelf heb hoeven koken”

In ons nieuwe huis en ons nieuwe dorp hadden we de eerste maanden onze handen vol aan al het nieuws en zijn we er amper op uit geweest. Bovendien werkte het weer en de wintertijd geenszins mee om de buurt ’s fijn te ontdekken. Toen beter weer en betere tijden zich aandienden, brak de Coronacrisis uit en gingen al onze ontdek-plannen opnieuw de ijskast in.”

Dus nu heeft ze ontzettend veel zin in de gezelligheid van de horeca. “Koud getapte speciaalbiertjes en lekker eten, dat ik niet zelf heb hoeven koken. Take it EAZEE in Egmond Aan Zee (de naam zegt het al) zal een van de eerste adressen zijn waar we ons weer melden. En Restaurant Mario, de meest goddelijke Italiaan in Neck (bij Purmerend). En we willen onze nieuwe omgeving nu toch echt leren kennen. Bierderij Waterland in Monnickendam ziet er veelbelovend uit. En Eetcafé Les Deux Ponts op zijn unieke locatie op de Westfriese Omringdijk. Ik hoop alleen van harte dat het ook echt weer kan, maar helemaal gerust ben ik er nog niet op.”

Wendy Voois verlangt naar een koud getapt speciaal biertje op een terras.

En dat geldt ook voor Marlies Quaadgras die op Facebook aangeeft, liever de jongere mensen voorrang te geven. “Ze menen dat ze daar recht op hebben, omdat ze meer moeite hebben met binnen blijven dan ouderen. Dus laat ze maar. Ik heb een prachtige tuin en goede flessen wijn in de koelkast.”