De eerste keer dat er iemand voor me opstond in het openbaar vervoer was confronterend. Beleefd maar vriendelijk sloeg ik het gebaar af: nog fit genoeg om het ritje te blijven staan. Al ben ik oma en 61, een oud besje voel ik me zeer zeker niet! Dus voel ik sympathie voor de oproep van de vrouw achter het tv-succes van Big Brother, Hummie van der Tonnekreek (74). Vorige week in de Telegraaf stelde ze een bejaardenprotest voor op de Rotterdamse Van Brienenoordbrug. Tegen het beeld van potverterende danwel eenzame ouderen.

Hummie van der Tonnekreek in gesprek over haar woonplaats. Foto: https://www.youtube.com/watch?v=llV98q9YRT4

Reclame verdient ook bejaardenprotest

Ik weet zeker dat we dan ook in het gezelschap zijn van Catherine Keyl, die al een tijdje terug de reclamemakers over de hekel haalde. Waarom worden oudere vrouwen als onhandig of vervelend neergezet in reclames? ‘Weg met die vrouw- en oud-onvriendelijke reclames.’ schreef ze en ik kon lezend alleen maar instemmend knikken.

Ouderen: alleen maar lastig

Ook Hummie van der Tonnekreek maakt zich daar druk over. En dan met name het inschakelen van postbezorgers die dementerende bejaarden moeten herkennen. “Stel dat ik in de supermarkt geïrriteerd raak, omdat het door mij begeerde huismerk in het onderste schap ligt…. En dat de manager dan vraagt of het wel goed met me gaat.” De vrouw achter Big Brother noemt het ‘framen’, de discussie over ouderen zo voeren, dat door het publiek alleen nog maar naar ouderen wordt gekeken als lastig en geld kostend. Denk maar aan de steeds terugkerende formulering dat de overheidsuitgaven voor de zorg stijgen “door de vergrijzing”, terwijl nu blijkt dat vooral psychische zorg een kostenstijging veroorzaakt.

Te oud voor een operatie

Catherine Keyl: ‘Weg met die oud-onvriendelijke reclames.’ Foto: Catherine Keyl.nl/Johannes Dalhuijsen.

Daarom heb ik al eerder de vrees uitgesproken dat het wetsvoorstel euthanasie te verruimen wordt aangenomen. Ook ouderen die vinden dat hun leven ‘voltooid’ is, zouden daarvoor dan in aanmerking kunnen komen. De onuitgesproken druk van de samenleving op ouderen om zichzelf onzichtbaar te maken neemt daarmee alleen maar toe. Hoofdschuddend las ik in het Plus-magazine van september over 60plussers die moesten praten als brugman om in aanmerking te komen voor een  operatie. “Te oud, niet meer zinvol”, werd er in eerste instantie tegen ze gezegd.

Op naar de Van Brienenoordbrug

Hoe langer ik erover nadenk, hoe meer ik begin te voelen voor Hummie’s oproep tot een protestmars over de Van Brienenoordbrug. En dat wil heel wat zeggen. Nooit meegedaan aan de scholierendemonstratie tegen de oorlog in Vietnam, niet meegelopen tegen de kernwapens en voor Baas in eigen Buik was ik nog te jong. Maar na de boeren, de bouwers, is het hoogtijd voor bejaardenprotest!

Lees op Meerdanvijftig.nl ook: Hedy d’Ancona over leeftijdsdiscriminatie, Ouderen belemmerd in mogelijkheden en 65 maar drukdrukdruk