“Zo, dan ben je nu weer een mooi, dom blondje!”, zegt mijn kapper terwijl hij met een zwierig gebaar de kapmantel verwijdert. Ik kijk tevreden in de spiegel. Da’s een goed besluit geweest, nu ruim dertig jaar geleden, om een coupe soleil aan te schaffen. Mijn haar werd na de geboorte van mijn kinderen tot mijn schrik steeds donkerder blond. En dat maakte me, afgetobt door gebrekkige nachtrust, nog grauwer. Opnieuw blond en gekapt, oog ik voor mijn gevoel fris en fruitig. Ook al kan ik inmiddels qua leeftijd mijn eigen peper- en zout tint natuurlijk ook met een handje zilverspoeling helpen. Goed idee, zou tv-persoonlijkheid en columniste Catherine Keyl zeggen. De afgelopen weken ontketende zij een discussie door aan te kondigen dat ze haar look verandert naar haar eigen grijze haar.

Mooi zilvergrijs

Catherine Keyl: “Grijs haar is kennelijk voor veel vrouwen een ding.”

“Grijs haar is kennelijk voor veel vrouwen een ding,” constateerde ze droog nadat ze een recordaantal reacties op haar column had gekregen. En dat snap ik wel. Want ik ben een van die vrouwen. “Als ik net zo mooi zilvergrijs word als jij, dan verf ik het niet meer,” beloofde ik zo’n 15 jaar geleden aan mijn oudste zus. Ik deel een flink aantal genen met haar. Maar kennelijk niet die genen, die ervoor zorgen dat je rond je vijftigste dat mooie zilvergrijze haar krijgt.

21ste eeuwse oma

Voor haar gevoel kreeg Stella Ruisch midden in het leven te horen dat ze oma werd. Wat die boodschap met haar deed, verhaalde ze in een aantal blogs over het 21ste eeuws grootouderschap. Zo worstelt ze ook met het verschil tussen haar geestelijke en fysieke leeftijd. En daar hoort ook de vraag bij: wanneer kies je voor grijs haar?

Engelachtig  haar hoort bij hemelen

Gelukkig voor mijn zus kreeg ze dat zonder dat het gepaard ging met een ernstige ziekte. Zoals in het geval van mijn moeder die eind vorige eeuw grote plukken haar verloor door de chemo maar daarvoor lief, zacht, grijs haar terugkreeg. Jammer genoeg heeft ze er niet lang van kunnen genieten. Misschien dat ik me daarom vastklamp aan mijn laatste eigen blonde haren. Omdat dat engelachtige grijze haar wat mij betreft ook de associatie met hemelen heeft.

Grijs haar bevestiging van leeftijd

Nee, dat is het niet alleen. Grijs haar is ook de ultieme bevestiging van je leeftijd. En daar hik ik als meerdanvijftiger een beetje tegen aan. Ik sta wel eens voor de spiegel mijn oogleden wat omhoog te trekken. Dat scheelt wel, denk ik dan. En je hoeft er niets voor te fillen, alleen wat slappe huid voor weg te snijden. “Dan is het einde zoek, Stella”, spreek ik vervolgens mezelf streng toe. En werp een blik op wat er zich allemaal ónder die ogen bevindt. Vouwen, onderkin en nog meer rimpels. En die handen hè, die verraden in veel gevallen genadeloos je leeftijd.

75plus maar blond staat beter

Maar je hoeft er ook niet ouder uit te zien dan dat je bent, besluit ik, onderwijl het nummer van de kapper in mijn telefooncontacten zoekend. Eind vorige eeuw probeerde een immer blonde echtgenote (50plus) van een collega een keer grijs haar uit. Dat was schrikken, toen we haar zagen bij een borrel. Ze zag er meteen bejaard uit, oordeelden seksegenoten unaniem. In een mum van tijd was ze weer blond. En dat staat haar, inmiddels 75plus, nog steeds een stuk beter.

Zo slecht ziet grijs haar er ook niet uit

Ook al is grijs haar sinds een jaar of vijf bon ton. Getuige de vele 50plus publicaties, waarin vrouwen op ebikes Nederland doorkruisen met prachtig grijs haar wuivend in de wind. Ze zwieren grijs gelokt in de laatste modekleuren of ze winkelen (ja, zelfs met grijs haar!) gezellig met hun dochter. Waardoor je bij het zien van de foto’s automatisch denkt: zo slecht ziet grijs haar er nu ook weer niet uit. En misschien is al dat haarverven ook wel heel slecht voor het milieu en voor onze gezondheid.

Dom blondje

Afijn: we kunnen eerdaags zien wat grijs haar met Catherine Keyl doet. Want zo gemakkelijk kick je niet af van het verslavende haarverven. Voorlopig worstel ik alleen met de vraag: zal ik de volgende keer een hele of een halve coupe soleil nemen? En steek ik qua grijs haar mijn kop in het zand. Maar daarvoor ben ik ook van origine een dom blondje.