Je hoeft mij niet te vertellen, dat het fantastisch is om oma te zijn. Ondanks dat, was het fijn geweest als we het boekje Opa en oma zonder stress van Bieke Geenen cadeau hadden gekregen voordat we 14 jaar geleden kennismaakten met het grootouderschap.

Bewust grootouderschap

Nog voor de inleiding van het onlangs uitgekomen Opa en oma zonder stress staat een citaat van Heleen Crul: “Het grootouderschap maakt een ander mens van je, net zoals het ouderschap dat deed. Met één verschil: het grootouderschap vergt aanzienlijk minder inspanningen. Het is een genereuze beloning van het ouderschap.”
Toch is het niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Daarom is het eerste hoofdstuk van dit boek zo fijn: het legt uit hoe je bewust grootouders kunt worden. En geeft daar zelfs een oefening voor waarin vragen staan, zoals: Wat is het mooiste dat míjn ouders mijn kinderen hebben gebracht toen ze klein waren? En: Hoe wil ik graag genoemd worden als het zover is: oma/opa, moeke/vake, beppe/pake, moeke/vake?

Hekel aan qualitytime

De schrijfster legt uit hoe je vervelende discussies kunt voorkomen. Ze geeft als voorbeeld hoe een dochter vraagt of haar moeder het komende weekend kan oppassen; zij en haar man hebben ‘qualitytime’ nodig en trakteerden zichzelf op een citytrip. Moeder haat het begrip qualitytime, heeft eigenlijk last van haar heup en weet dat haar man beloofd heeft dat weekend te klussen bij hun zoon en zij er alleen voor zal staan. Toch zegt ze toe, maar heeft daarover later ruzie met haar man. Uiteindelijk zit ze de maandag erna met een ontsteking van haar heup bij de dokter.

Zo voorkom je vervelende discussies

Moeder had veel beter kunnen reageren met een ik-boodschap die altijd minder aanvallend zal overkomen, stelt de schrijfster. Ze had kunnen zeggen: “Ik vind het wel een beetje laat dat je me dit vraagt. Je overvalt me met je vraag. Eerlijk gezegd wilde ik rust nemen omdat ik ontzettend last van mijn heup heb. Op je vader kan ik niet rekenen die heeft lang geleden afgesproken dat hij dit weekend je broer gaat helpen met klussen. Ik begrijp dat je er tussenuit wilt, maar kun je geen andere oplossing vinden? Ik wil gerust een namiddag en nacht op de kleinkinderen letten, maar de andere dag wil ik rust nemen. Fysiek lukt het me anders niet met die heup.”

De gouden vierdelige ik-boodschap

Misschien vloekt dochterlief als ze dat hoort, maar de volgende keer zal ze haar ouders waarschijnlijk eerder vragen wat mogelijk is. Belangrijk daarbij is dat moeder haar antwoord op een vriendelijke, directe manier zegt en niet verwijtend!
Zo staan in het boekje nog veel meer tips, zoals: hoe om te gaan met het verschil tussen kinderen en schoonkinderen, de balans tussen verwennen en opvoeden, alternatieven voor feestjes als je veel kleinkinderen hebt en het feit dat je een dagje ouder wordt of minder gezond en daardoor wat minder aankunt.

Op goede manier nee zeggen

In het laatste hoofdstuk beschrijft Bieke Geenen hoe je op een fijne manier nee kunt zeggen. Ook daar is weer en oefening voor en ze heeft als tip: pas de ‘gouden vierdelige ik-boodschap’ toe. Die houdt in: IK+ (2 ) je gevoel +(3) het feitelijke gedrag van de ander + (4) wat je wenst. Een concreet voorbeeld: “Ik (2) vind het niet fijn (3) dat je te laat komt (4) ik zou het waarderen als je me dat van tevoren laat weten of de tijd wat ruimer inschat.”

Grootouderschap is ook heerlijk!

grootouderschap

Opa uit eten met zijn kleindochters. Eigen foto.

Je eigen grenzen stellen is belangrijk, maar wat is het heerlijk als je je oudste kleinkinderen met een bakje lekkers naast zich samen met opa gebogen over hun wiskunde ziet zitten of de vier jongsten (1,5 tot 6 jaar) van mijn dochter en zoon in de speeltuin samen ziet ravotten!

 

Opa en oma zonder stress,  door Bieke Geenen, uitgeverij Lannoo nv Tielt, ISBN 978 94014 5072 0

 

Volgende keer het interview met schrijfster Bieke Geenen: “In Nederland bestaat inmiddels de weigergrootouder.”

Openingsfoto: Pixabay/Dassel