In de journalistiek hoor je veel verhalen, die je niet altijd kunt opschrijven. Omdat mensen niet onder hun eigen naam hun relaas op internet willen terugvinden of omdat de omstandigheden zich niet lenen voor een interview. Verhalen die we op Meerdanvijftig brengen onder de titel ‘Mijn Geheim’. Omdat sommige verhalen voor velen van ons wel herkenbaar zijn. Zo stortte een weduwe op een Nijmeegs terras haar hart uit bij Marlies Mielekamp. Na de dood van haar man viel haar gezin uit elkaar.

In bijzijn van gezin overleden

Met een kop cappuccino op haar dienblaadje kijkt ze zoekend rond naar een plaats op het overvolle terras. Aangekomen bij de loungeset waar ik in mijn eentje zit, vraagt ze schuchter:  “Mag ik misschien hier zitten?” Na mijn “Natuurlijk”, gaat ze op de stoel tegenover me zitten. Voor ze een slok van haar koffie neemt, vraagt ze: “Bent u ook alleen hier?” Als ik vertel dat mijn man op reis is, is ze even stil. Haar man blijkt vier maanden daarvoor op 62-jarige leeftijd overleden.  “Hij had al drie jaar kanker en had van tevoren aangegeven: Áls ik teveel pijn ga krijgen, wil ik niet meer verder.’ Toen het zover was, is er na een bezoek van de SCEN-arts een datum afgesproken en is hij in het bijzijn van ons hele gezin overleden,” vertelt ze.

Alleen kamperen

Omdat haar man al lange tijd ziek was en gaandeweg steeds minder kon, is ze al veel zelf gaan doen. Ze staat nu in Nijmegen op een camping met haar kleine caravan. “We hadden zoveel reisplannen om na mijn mans pensioen te gaan doen. Mijn man was realistisch toen hij eenmaal ziek was. Hij heeft me meteen geleerd  met de caravan te rijden. Op het laatst reed ík altijd als we met de caravan op pad gingen.

Dit is mijn tweede reisje sinds hij dood is. In mijn eentje. Een maand na het overlijden van mijn man zou ik samen met mijn zus en zwager voor het eerst gaan kamperen, maar zij kregen corona. Op aanraden van mijn dochters ben ik toch alleen gegaan en het beviel goed. Vooral omdat de kinderen of kleinkinderen elke dag wel een keer belden.”

mijn geheim

Na etentje viel gezin uit elkaar

Nadat ik opmerk dat het wel moeilijk voor haar zal zijn om alles nu alleen te doen, kijkt ze verdrietig. “Dat is niet het ergste,” zegt ze.  “Na die eerste vakantie alleen organiseerde ik voor mijn twee dochters, hun mannen en de kleinkinderen een etentje. Al vaker waren mijn man en ik er door mijn jongste dochter op aangesproken dat ze te weinig aandacht heeft gehad in haar jeugd.

Ik begrijp dat: onze oudste had anorexia en daar hebben wij tijdens haar pubertijd samen met haar mee geworsteld. Daardoor zal het zeker zo zijn, dat de jongste minder aandacht heeft gekregen. Maar tijdens het etentje maakte de man van jongste dochter mij daar weer verwijten over. En het escaleerde zodanig tussen beide gezinnen, dat het hele gezin van de jongste boos is weggelopen.’

Een goede moeder en oma

Beide dochters spreken nu niet meer met elkaar. “Gelukkig heeft mijn jongste dochter meteen gezegd: ‘de kleinkinderen blijven gewoon bij je komen, want zij hebben er niets mee te maken. Maar ik voel me verdrietig dat nu ik alleen sta, het zo is gelopen. Nachten heb ik er niet van geslapen. Inmiddels ben ik naar een psycholoog geweest om me te helpen hiermee om te gaan. Zij zei me voor ik op reis ging: “Je hebt altijd je best gedaan een goede moeder te zijn en je doet nog steeds je best om een goede moeder en oma te zijn. Meer kan je niet doen.” Daar houd ik me nu aan vast.”

Meer lezen over ‘Mijn Geheim’

Marlies Mielekamp is gastschrijver in deze rubriek. Die wordt normaal verzorgd door Brigitte Leferink. Zij schreef laatst over een andere vakantie-ervaring van een echtgenoot: wachten op zijn winkelende vrouw. Verder sprak ze met Gladys die heimelijk verliefd is op haar collega, voor Walter is er juist een wereld open gegaan sinds hij een vrouw heeft leren kennen. Carla onthulde aan Brigitte dat ze zo opziet tegen het jaarlijkse uitje met haar moeder. Diane maakt zich druk over de wintersportvakantie. Is het normaal dat haar man Harry en zij altijd voor de kinderen betalen? Een spijtoptante deed het relaas over getrouwd zijn met een oudere man. En hoe voelt het als je man zich beter verzorgt dan jij jezelf? Het geloof van Non Josefien wankelt. En wat als je man door het coronavirus een gezondheidsfreak is geworden? Rode oortjes krijg je van het verhaal van Gerda en Henk die per vergissing swingers werden. Nilüfer houdt veel van haar man maar wil niet terug naar Turkije. Meer geheimen lezen? Klik dan hier.

Openingsfoto: Pixabay