In da appgroep van de familie werd de foto van Karin de Lange, op vakantie in Zuid-Frankrijk met ‘ohh’s’ en ‘ahhs’ ze becommentarieert. Ze genoot van een schitterend uitzicht op de bergen maar vooral de velden vol bloeiende lavendel. Thuis kun je nu ook volop genieten van de geur van de prachtig paarse bloemen, die ook voor vlinders en bijen in de tuin zorgen. Een leuke herinnering aan die mooie vakantie. Geniet nog even met Karin de Lange mee.

Te laat?

Ik ben niet zo’n fan van lavendel in mijn shampoo maar lavendel in de tuin vind ik niet te versmaden. Die geur…de bijen…die kleur. Dit jaar was dan ook de bedoeling terug te keren naar de camping waar we eens aan de rand van een lavendelveld stonden. De lavendel was al geoogst….

Aan de rand van lavendelveld

Gelukkig had ik ooit een site ontdekt die liet zien waar de lavendel bloeit. Op deze site zag ik dat er in drie streken drie opeenvolgende bloeiperiodes zijn. Al met al kan je tot half augustus bloeiende lavendel vinden. Zo ontdekte ik een camping rond een lavendelveld in Saint Ferréol-Trente-Pas, Le Pilat. En we stonden met onze tent zelfs aan de rand van het lavendelveld! En niet alleen daar maar in de hele omgeving viel nog het ene na het andere lavendelveld te ontdekken.

Pluizig en paars

Over de hellingen slingeren zich naast elkaar in rijen grote pluizige en paarse rollen. Ze zien er aaibaar uit. De kleur verlevendigt de groene heuvels. Erboven dartelen allerlei vlinders. Vooral heel grote crèmekleurige vlinders vallen op. Ik ken ze van een vlinderkas in de Hortus in Amsterdam. Ik denk koninginnenpages te hebben gezien.

Lavendelolie van het veld

Tijdens een tochtje over de Col de la Valouse, ontdekten we een distilleerderij van lavendelolie. Het bedrijf ligt idyllisch gelegen in het dal van het riviertje de Lez. Niet de enige bleek. De boeren in de omgeving distilleren zelf en verkopen hun olie langs de weg. Zo zijn de shampoo- en zeepfabrikanten niet hun enige afnemers. Ik kon de verleiding niet weerstaan en heb zelf ook lavendelolie meegenomen. Zeker niet nadat we een tijdje achter een tractor met aanhangwagen vol lavendel reden. We werden overweldigd door de geur. Het is volop oogsttijd van de lavendel die in bosjes op de struiken groeien.

distilleerderij in de vallei van de Lez.
Ook de grijze kronen van de olijfbomen trekken de aandacht.

Lavendel en olijven

Niet alleen het paars van de lavendel ook de grijze kronen van de olijfboomgaarden trokken de aandacht in het bijzondere landschap. Ter plekke kreeg ik een zwak voor die olijfbomen. Ze lijken op me: een stevig netwerk van takken op een gegroefde stam, bekroond met zo’n grijze pruik zoals ik. Wie de geur en de kleur van olijven en lavendel wil volgen, mag zeker niet de stad Nyons overslaan. De stad in de streek Drôme, ligt midden in een vruchtbare streek, waar niet alleen lavendel en olijfolie maar ook wijn, noten, abrikozen en perziken worden geoogst. Het stadje zelf heeft een Romaanse brug, die leidt naar een plein achter een poort met sfeervolle cafeetjes en winkels onder de bogen.

En dan lavendel in de eigen tuin

Bij thuiskomst bloeit ook hier de lavendel volop. Wilt u ook van de winter nog in huis genieten van de geur der herinnering, dan moet u snel zijn. Snoei de bloeiende takken, dat moet toch om de struik goed te houden. Als richtlijn: 5 centimeter boven het verhouten gedeelte van de struik. Hang de takken samengebonden omgekeerd te drogen. Daarna kunt u de bloemen desgewenst in zakjes doen. Tussen de dekbedhoezen zorgen ze voor een heerlijke geur die u nachtrust ten goede schijnt te komen.

Meer genieten van Frankrijk

Frankrijk is vol verhalen, schreef Wiette van Klingeren ooit al. En ben je er eenmaal over de Route de Soleil op vakantie geweest, dan kom je er niet meer van los, onthulde Karin de Lange al eerder. Stella Ruisch droomde weg in Essoyes, de woonplaats van de bekende schilder Renoir. Eenmaal terug halen we het Franse zomerse gevoel graag terug in de bioscoop. Zoals in de vorige maand uitgekomen film Les amours de Anaïs of ‘gouwe ouwen’ als Louise en hiver of Retour de Bourgogne. En wat kijken we graag nog een keer naar Catherine Deneuve!

Foto’s: ©Karin de Lange