Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland. Onlangs werden de nieuwe cijfers bekend: sinds 2015 verspillen we bijna een kwart minder. Maar dat is dan toch nog 33,4 kilo per persoon. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Om het nieuwe record in de voedselverspilling te vieren maakte ze een plantaardige brownie.

Hunker jij ook soms naar iets vets, zoets en chocola, als je te lang al goed gedrag heb getoond met wortels ‘snoepen’ in plaats van koek of chocola? En dat je wel eens wil zondigen op De Schijf van Vijf, die je normaal trouw bij het eten aanhoudt? Dan komt dit recept als geroepen. Bovendien zijn de meeste ingrediënten al in huis!

Uit mijn veel gebruikte kookboek van De Snelle Vegetariër is de ‘beker brownie’ één van mijn favoriete recepten. Volgens het kookboek is het maar 3 minuten werk.

Recept voor beker brownie

Nodig:

  • 3 eetlepels cakemeel of zelfrijzend bakmeel (gewoon meel met een half zakje baksoda doet het ook)
  • 4 eetlepels cacaopoeder
  • 6 eetlepels soja-, amandel- of havermelk (welke melk je kiest, bepaalt wel de smaak)
  • anderhalve eetlepel olie
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eetlepels donkere basterdsuiker ( ik gebruikte rietsuiker)
  • 1 eetlepel oploskoffie, handje bosbessen (of banaan, of hazelnoot, wat je maar verzint om toe te voegen)
  • (plantaardige) slagroom of bosbessenjam om te versieren

Bereiding:

Roer alles goed door elkaar tot je een klont deeg hebt, voeg eventueel nog een lepel melk toe, als het te weinig klontert. Doe het deeg in bekers (of een schaal, zoals ik heb gedaan). Zet 1,5 minuut in de magnetron. Laat de brownie afkoelen of zet het 3 minuten in de vriezer om sneller af te koelen, als je niet kunt wachten!

Meer zoete sjieke kliekjes

Er valt van restanten in je koelkast of elders nog zoveel lekkers te maken! Niet alleen deze brownie. Stella Ruisch maakte onlangs van overgebleven slagroom een chocolademousse om je vingers bij af te likken. Deze tips hebben we voor zoetekauwen: die gerimpelde appeltjes op de schaal, tovert Brigitte Leferink om in plaatkoek. Komen er mensen op bezoek dan maakt ze van haar oude eieren deze sharlotka. En ook overrijpe bananen krijgen een zalig einde: in bananenbrood. In de zomer eiwitten over? Daar maak je met aalbessen een heerlijke Haagse Bluf van. Tot slot: oud brood gooi je niet weg, die zijn als wentelteefjes heerlijk bij het ontbijt.