Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog bijna 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Maakte ze vorige keer iets lekkers van cantharellen, deze keer wordt het een ander herfstgerecht: kastanjecrème. Gemaakt van de ‘restjes’ uit de natuur.

V’gan Magazine

‘Welkom in de wereld van veganistisch koken’ schreef ik vorig jaar. Mijn zoon was toen net veganist geworden. Het was nog even wennen maar het lukt steeds beter. Sinds ik een nummer van V’gan Magazine in het tijdschriftenvak van de boekhandel tegen kwam, maak ik regelmatig een veganistische maaltijd.

Editie van V’gan Magazine.

Bruine bananen geschikt voor bananenbrood

Een goed gevulde fruitschaal staat altijd in mijn keuken. Een overblijfsel uit de tijd dat de kinderen nog thuis woonden. Hoewel die periode al een paar jaar achter me ligt, raak ik die gewoonte om veel fruit in te slaan niet kwijt. Vaak lukt het om alles op te maken. Een appel bij het ontbijt in de sojayoghurt, perziken en nectarines in een salade, druiven bij de kaas en een kiwi als tussendoortje. Soms blijft de fruitschaal te lang vol. Als ik onverwacht veel uithuizig ben bijvoorbeeld. Zo waren de bananen wel erg bruin geworden. Jammer, want niet meer zo geschikt om gewoon op te eten. Een bananenbrood is dan een uitkomst.

Niet lekker om zo te eten, des te lekkerder in bananenbrood!
Foto: Pixabay

Voor de afwisseling koos ik voor de vegan variant. Bloem, zonnebloemolie, bakpoeder, baking soda, cacao en suiker heb ik altijd in huis en er lag ook nog een restje chocolade. De suiker moest eigenlijk kokosbloesemsuiker zijn, maar die heb ik vervangen door gewone suiker en dat smaakte prima. Het recept voor het bananenbrood vind je op de site van V’gan Magazine. Daar staan nog veel meer lekkere recepten, al dan niet om restjes op te maken.

Meer lezen over sjieke vegan kliekjes

We verzamelden in de afgelopen tijd heel veel recepten voor sjieke kliekjes. Je vindt ze hier. Het artikel Welkom in de wereld van veganistisch koken is natuurlijk ook terug te lezen. En Wiette van Klingeren deelde een recept voor een vegan wortelcake.

Openingsfoto: Thais do Rio/Unsplash