Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog steeds bijna 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Overgebleven avocado’s en een zeekraal worden zo met zalm gecombineerd tot een feestmaaltijd!

Te hard of juist al overrijp met bruine stukjes

Avocado…..ik word er altijd wanhopig van. Of ze zijn nog te hard of ze zijn alweer onbruikbaar geworden met harde bruine stukjes erin. Zo ook nu. Ik heb er twee, maar met alle goede gedeeltes wordt het er één. Wat erbij te maken? Ik heb altijd zalm in de diepvries. Da’s even vers als die je bij de visboer haalt, trouwens. Want de vis wordt al ingevroren vanaf het moment dat hij is gevangen.

Zeekraal uit Zeeland

Deze keer wordt de zalm een aangeklede. Niet alleen vanwege de overgebleven avocado. Maar ook omdat ik nog zeekraal in huis had. it is aangeklede zalm geworden, niet alleen vanwege de avocado, maar ook met de zeekraal die ik in huis had. Van mei tot september wordt de zeekraal geoogst van de Zeeuwse kwelders. Maar nu komt deze uit andere delen van Europa. Een heerlijke ziltige groente en daarom goed passend bij vis.

Zeekraal heerlijk bij vis.

Verder het basis duo ui en tomaat erbij. Ik heb het deze keer met gebakken krieltjes gegeten maar naar smaak kan het ook fettucine of een andere pasta zijn, gele rijst of risotto.

Zalm met avocado en zeekraal

Nodig (voor 2 personen):

  • Twee moten zalm (plm. 200 gram)
  • een avocado
  • 50 gram zeekraal
  • ui
  • acht kerstomaatjes of twee trostomaten
  • olijfolie
  • dille, peper en zout

Bereiding:

Snipper de ui, verhit de olijfolie in de pan, laat de ui bruin worden in de pan. Snij de avocado door midden en snijd in blokjes (en als er bruine stukjes inzitten: verwijderen!). Doe de zalm erbij op laag vuur. Ik doe de zeekraal in een bosje in een beker en knip het hierin fijn. Eventueel in twee keer.

Voeg de zeekraal toe naast de zalm en roer ui, avocado en zeekraal apart van de zalm om. Snijd de kerstomaatjes in tweeën en voeg toe. Strooi peper en zout en dille over de zalm, draai de zalm na tien minuten om. Strooi peper en zout en dille ook op de andere kant. Zet nu een groot deksel op de pan en stoof alles nog tien minuten. In die tijd de de krieltjes bakken of de fettucine koken.

Voor gele rijst of risotto kun je beter die eerst opzetten. Dan beginnen met de zalm. Vergeet de rijst niet op tijd uit te zetten en de risotto af en toe nog een scheutje te geven en om te roeren.

Smakelijk eten!

Meer sjieke kliekjes

Stella Ruisch maakte eerder zalm met courgettini. Er zijn naast zeekraal nog meer bijzondere groenten. Ooit wel eens meiraapjes klaargemaakt? Zalm is heerlijk maar probeer ook eens schelvis, ‘assepoester bij de viswinkel. Met kabeljauw en prei kun je ook iets lekkers maken. En Brigitte Leferink maakte van overgebleven quinoa in een avocado een heerlijk lunch- of voorgerecht. Meer tips voor sjieke kliekjes? Klik dan hier.

Openingsfoto: Gil Ndjouwou/Unsplash