Wind, regen, vorst: de meeste tafels en tuinstoelen hebben de afgelopen maanden wat te lijden gehad. Ook al was het deze winter misschien niet zo koud. Misschien heeft u na deze winter zo lang over de tuin uitgekeken dat u hem nu anders wilt inrichten. Of u bent net verhuisd naar een flat met een groot balkon of eindelijk is de droom verwezenlijkt: een huis met tuin. Er zijn veel redenen waarom je uiteindelijk op zoek gaat naar een nieuwe tuinset. Hieronder vijf  tips voor je gaat kopen.

1) Wat is de ruimte voor je tuinset

Meten is weten. De plaatjes op de website zijn prachtig en de ruimte in de winkel meestal groter dan thuis. Wat is de ruimte op je balkon, terras of in de tuin? En houd je dan genoeg ruimte over voor je benen en eventueel heen en weer schuiven? Een loungebank buiten is mooi maar niet als je vanaf de buitendeur erop moet springen en er geen ruimte meer is voor iets anders in de tuin.

2) Welk type tuinmens ben je

Vind je het fijn om te kunnen zonnen in de tuin, dan is een ligbed altijd heerlijk. Maar heb je niet te veel ruimte, dan zijn verstelbare tuinstoelen voor jou een optie. Met kleine kinderen is een verstelbare tuinstoel aan tafel  dan weer niet zo’n goed idee. Misschien vind je het fijn om te lezen onder de parasol, probeer dan de zithouding van de stoel goed uit. Sommige verstelbare stoelen staan nog behoorlijk schuin in de rechtopstaande positie. Ben je een fanatieke bbq’er dan is een tafel met banken, ook naast een relaxte tuinset, een alternatief.

3) Hoeveel zitplaatsen

De standaard is niet voor niets een tuinset voor 4 personen. Er komen altijd wel eens mensen bij je langs en dan is het niet zo leuk als een deel van het gezelschap op de keukenstoel moet zitten. Ben je van plan om in de zomer tuinfeesten te houden? Als je tuin groot genoeg is, kijk dan eens of een loungebank wat voor je is.

4) Tuinset in tuinstijl

Leuk die aanbieding maar past de tuinset ook bij je tuin? Zuinig zijn is geen slechte eigenschap maar denk er dan aan, hoeveel dagen van het jaar je naar buiten kijkt en dan je tuin mèt tuinset ziet. Dan wil je toch kunnen constateren dat alles met smaak bij elkaar is gezocht. Lekker zitten is het belangrijkst maar het oog wil ook wat. Kijk dus welke stijl je voor de tuin hebt gekozen en pas de keuze van je tuinset daaraan aan. Bedenk als je de prijs ziet, hoeveel jaar tuinmeubelen meegaan. Als je ze tenminste goed onderhoudt. Een hoes voor de winterperiode is dan misschien ook een goede investering.

5) Kies een betrouwbare leverancier

Er zijn veel aanbieders van tuinsets op internet maar zijn ze ook betrouwbaar? Natuurlijk is het verleidelijk om achter je scherm te gaan zitten: klikken, kopen en laten bezorgen. Kies dan voor je tuinset bij voorkeur voor zogenaamde ‘clicks and bricks’, een website die ook vestigingen heeft. Dat geeft meer vertrouwen. Is die vestiging in de buurt, kun je daar altijd even eerst gaan kijken, nadenken en alsnog op internet kopen.

Heb je je keuze gemaakt? Laat dan nu de zomer maar komen!

Meer lezen over de tuin

En als u dan heerlijk op uw nieuwe tuinset zit, is het leuk om van de vogels in de omgeving te genieten. Brigitte Leferink vertelt hoe de tuin vogelvriendelijk is te maken. Stella Ruisch schreef een verhaal over bomen in de tuin. We moeten zuinig zijn met stroomverbruik maar in het donker even genieten van mooie (led-) verlichting is verleidelijk of niet? Tuinstoelen zijn er ook om even uit te rusten, want het plantseizoen komt er óók aan. Wiette van Klingeren schreef een aantal inspirerende artikelen onder de titel ‘Tegel eruit, groen erin’.

Openingsfoto: Max Goncharov/Unsplash