Stella Ruisch heeft wat met foto’s. Het maakt zelfs niet uit wie of wat erop staat. De momentopname is voldoende om haar verbeelding aan het werk te zetten. Nóg mooier natuurlijk is een foto met een herinnering. Heel wat foto’s in lijstje van (groot)ouders, kinderen en kleinkinderen sieren de woonkamer. Haar grote droom: een mooie foto afgedrukt op canvas van die geweldige vakantie naar het westen van de VS. 

Dankbare kijker

Regelmatig kijk ik naar de witte muur van de uitbouw in onze kamer. Dáár moet-ie komen te hangen: de foto van Antelope Canyon. Er is maar één sta-in-de-weg en dat is mijn man. Die wil het liefst niets aan de muur. Zonde van het mooie witte stuc-werk. Zelfs de familiefoto die ik cadeau heb gekregen van de kinderen mag alleen op de kast stáán. Vooruit twee schilderijen die we allebei erg mooi vonden, mochten wel aan de muur van de woonkamer.  Maar hoe ik ook soebat; daar moet het bij blijven. 

Terwijl ik dus een dankbare kijker ben. Regelmatig sta ik thuis stil bij het weinige wat er hangt maar veelal staat aan foto’s. En ga ik even terug in de tijd. Beleef weer even die lente-, zomerse, herfst of winterdag. Of denk aan mijn voorouders die voor waarschijnlijk veel geld rond de vorige eeuwwisseling een fotograaf bezochten. Trots op hun twee dochtertjes, waarvan er een mijn oma zou worden. 

Met zijn allen voor de Golden Gate

Zo kijk ik ook naar de ingelijste foto van die bijzondere vakantie die we maakten met de kinderen naar de Verenigde Staten. Daar staan we dan met zijn allen in San Francisco voor de Golden Gate Bridge. In coronatijd ben ik eindelijk begonnen met het maken van een fotoboek van deze vakantie. Het is nu al een jarenlang durend project. Wel gezellig. Samen met mijn dochter laat ik honderden foto’s op het computerscherm voorbijgaan. We plakken ze niet zomaar op de digitale pagina’s maar proberen er iets moois van te maken.  

Antelope Canyon afgedrukt op canvas….

En nu zijn we aanbeland bij Antelope Canyon, een smalle kloof bij de Colorado Rivier, vlakbij de Grand Canyon. Een heilige plaats voor de oorspronkelijke bewoners en wie als een van de vele toeristen er doorheen is gewandeld, snapt waarom. Het zonlicht zorgt voor een prachtig kleurenspel van het gesteente in de kloof. Ik liep er doorheen en dacht: ‘O, die wil ik als foto op canvas aan de muur in de huiskamer! Zo mooi en zo’n mooie herinnering.’ 

Zeg nu zelf, daar hang je toch heel goed een mooie foto afgedrukt op canvas op?

Terwijl ik met mijn dochter de tientallen foto’s bekijk en vergelijk, is mijn verlangen opnieuw gewekt. We vieren dan wel geen Sinterklaas maar op mijn lijstje voor Kerstmis komt hij te staan. Een foto afgedrukt op canvas van Antelope Canyon aan de muur. Dat zou een mooi kerstcadeau zijn. Wie weet is de Kerstman me dit jaar wel gunstig gezind! 

Meer lezen

Niet alleen Stella Ruisch is gefascineerd door foto’s. Sherman de Jesus maakte de documentaire The Photograph naar aanleiding van een zwartwit kiekje van zijn grootvader Juan. Een intrigerende foto van een Duitse militair en zijn joodse geliefde was aanleiding voor de indrukwekkende oorlogsfilm Love, it was not.’ Sylvian Tesson zag de mooie foto’s van natuurfotograaf Vincent Munier en ging samen met hem op zoek naar de sneeuwpanter.

Openingsfoto: Antelope Canyon. ©Stella Ruisch