De landelijke actiedag voor meer openbare wc’s voor vrouwen was op zaterdag 23 september 2017. De kans dat Nederlanders dit over 25 jaar zullen noemen, als er gevraagd wordt wat ze nog weten van de jaren ’10 van de 21ste eeuw, is nihil.

Vandaag was de laatste dag van de ‘Silver’-editie van de 50PlusBeurs. Goede reden om met de bezoekers ter afsluiting van 5 dagen lang verslag vanaf de beursvloer, in Utrecht terug te gaan in de tijd.

Gelukkig zijn er geheugensteuntjes

Wat kunnen de bezoekers zich nog herinneren van 1993, toen de Beurs zijn eerste editie beleefde tijdens het Internationaal Ouderenjaar? Kunnen ze nog iets noemen dat voor hen kenmerkend is voor de jaren ‘90? Na 25 jaar levert dat veel blanco blikken op. Gelukkig bestaan er boeken, dvd’s, YouTube op internet en is er zelfs een tv-zender ONS die een geheugensteuntje vormen.

Wereldtentoonstelling in Sevilla

jaren '90

Ruud van Wissen in de stand van tv-zender ONS.

 

In de jaren ‘90 vierde oud-docent wiskunde aan de Universiteit Twente Ruud van Wissen (75) twee jubilea. “25 jaar getrouwd en 25 jaar bij de universiteit,” zegt hij meteen. Op zoek naar een leuke aanbieding op de stand van tv-zender ONS realiseert hij zich ook dat hij samen met zijn zoon van 18 in 1992 naar de wereldtentoonstelling in Sevilla is geweest. “Leuk, samen in een tentje kamperen,” herinnert hij zich.

Kleinkinderen zijn in de jaren ’90 geboren!

“Niets, ik herinner me niets van de jaren negentig,” benadrukt Erna van Lierop, terwijl ze meedeint op de muziek op het MAX-plein op de beurs. “Ja, dat we hard gewerkt hebben, dat wel.” De vrijwilligsters van omroep MAX, toch een omroep met een nostalgisch accent, blijven ook in gebreke. “Nee, ik zou geen muzieknummer kunnen noemen, ik houd van klassieke muziek. Nee, geen televisieprogramma ook…. Ja, mijn kleinkinderen zijn in de jaren ‘90 geboren!”

Naar het kerstcircus met Radio Oost

jaren '90

Annie Oppers (66) met zus en vriendin: kijken naar The Bodyguard op de markt in Enschede.

Annie Oppers (66) is met haar zus en vriendin op stap. “Toen heb ik twee vrijkaartjes gewonnen. Van Radio Oost, ben ik naar het Kerstcircus geweest.” Samen herinneren ze zich ook nog een leuke stedentrip naar Parijs en “Tsjechië, weet je nog wel!” Met een beetje hulp weet Annie ook nog dat ze de film ‘The Bodyguard’  heeft gezien. “Is die in 1993, het beginjaar van de beurs uitgekomen? O, dan was de vertoning op de markt in Enschede ook in de jaren ‘90!”

 

 

 

Jaren ’90 zoektocht naar seksuele identiteit

jaren '90

Nico van Hoof (60): Zoektocht naar seksuele identiteit.

In de stand van ‘Roze 50plus’ vormen de jaren ‘90 voor Nico van Hoof (60) een grote zoektocht naar zijn seksuele identiteit. “Daarvoor was ik al gescheiden maar niet om die reden.” Hij zocht zelfs een nieuwe vrouw maar dat wilde niet lukken. “Totdat mijn vader zei: Nico, als het niet lukt met de vrouwen moet je misschien een man zoeken!” Dat de jaren ’90 de publiekelijke erkenning betekende voor aids door de dood van Freddie Mercury van Queen en de hit van aids-patiënt René Klijn, ‘Mr. Blue’ die hij voor het eerst zong bij Paul de Leeuw, is aan Nico voorbij gegaan. “Vlak daarna heb ik mijn man ontmoet. Ja, de eerste de beste. Ik ben tien jaar getrouwd geweest,” aldus Nico, die inmiddels weduwnaar is.

Zo snel aan internet en smartphones gewend

“Internet”, herinnert Fred Balfoort (68) zich in het voorbijgaan na even nadenken over de jaren ‘90. En hij weet ook dat hij tijdens zijn werk naar radio Veronica luisterde. De zegen van internet en de eerste koelkast-formaat mobiele telefoons zijn snel gewend geraakt. Dat geeft iedereen grif toe.

Citroën Xantia, Lubbers en Srebrenica

jaren '90

Citroën Xantia uit 1993.

Toch rijden er nog maar weinig mensen in een Citroën Xantia uit 1993 of een Volkswagen Avant die in 1993 als nieuwe modellen op de markt werden gebracht. Het kabinet Lubbers regeerde als CDA-PvdA-coalitie nog tot 1994. In 1995 drukte de val van Srebrenica voorgoed een stempel op de Nederlandse geschiedenis. Ruth Jacott deed mee aan het Songfestival en scoorde een hit, die nog veel mensen op de beurs mee kunnen neuriën: “Blijf bij mij”. Nu maar hopen dat dat ook voor de 50PlusBeurs geldt.