Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er nog jaarlijks zo’n 34 kilo eten per persoon weggegooid. Bij Meerdanvijftig gooien we zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegen we daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’ noemen we dat. Het kliekje is natuurlijk de heerlijke aspergesoep, die we van de schillen maken. Maar eerst verwennen we onszelf met asperges. Deze keer met hollandaisesaus voor dummies!

Véél eerder dan in vroeger jaren kunnen we nu al vanaf Pasen genieten van asperges. Dus maar snel eten. Als het seizoen eerder begint, zal het wellicht ook eerder ophouden….En na de asperges ‘klassiek’ met roomboter en gehakt ei, zweer ik inmiddels bij asperges met hollandaisesaus.

Dat komt omdat ik een hollandaisesaus voor dummies heb ontdekt. Niet van het niveau dat Wendy Voois ooit in een kookworkshop van een chefkok heeft geleerd. Haar hollandaisesaus zal ik nooit evenaren. Na de ervaring van een mislukking liet ik de hollandaisesaus zelfs een tijd lang voor wat hij was.

Maar in het nieuwe aspergeseizoen vatte ik de moed weer op en ging op zoek naar een recept voor een kookliefhebber maar amateuristische kok, zoals ik ben. Zo stuitte ik op een ‘foolproof’ hollandaisesaus op de website van Culy.nl.

Inmiddels heb ik hem een paar keer gemaakt en zo kan ik dus nu beamen: het recept is inderdaad foolproof. De enige kanttekening die ik erbij kan maken dat bij het recept beter 2 eidooiers in plaats van de 1 á 2 die er worden genoemd. Als je tenminste de hoeveelheid van 100 gr. roomboter wil aanhouden. Voor 2 personen is de helft van het recept ruim voldoende.

Heerlijk met een stukje zalm, kabeljauw of een stukje kip! Maar vooral met nieuwe aardappeltjes, natuurlijk.

Hollandaisesaus voor dummies

Nodig:

  • 100 gr. ongezouten roomboter
  • 2 eidooiers (middel)
  • een paar druppels citroensap of azijn naar smaak
  • snufje zout

smelt de roomboter in een pannetje (niet bruin laten worden!), doe ze over in een kannetje waarmee je kan schenken. Laat even afkoelen. Een grote maatbeker (van je staafmixer) om in te kloppen is het handigst. Doe daar de eidooier(s) in. Voeg een theelepel water, het citroensap of azijn en de zout toe. Daarna de staafmixer in het mengsel aanzetten en langzaam de boter in een straaltje bijvoegen. Niet te snel, want anders kan je saus niet binden. Deze ‘fool’ lukt het met rust en aandacht!

asperges aspergesoep, sjieke kliekjes,
Wat zullen ze lekker smaken met hollandaisesaus!

Meer lezen over asperges en boter

Wat is échte roomboter toch lekker maar ja die verzadigde vetzuren, hè. Dan is het een troost om het verhaal van Marlies Mielekamp te lezen: een likje roomboter smeert de gezondheid! Zoals we schreven: gooi die schillen niet weg maar maak er lekker soep van, daar kunnen meteen de wat krommere asperges in stukjes in. En wat is er dan leuker om ze krakend vers zelf te kopen, lekker in Limburg of bezoek eind mei Bergen op Zoom, waar dan Proefmei wordt gehouden in het teken van de 3 A’s: asperges, aardbeien en ansjovis!

Openingsfoto: Stux/Pixabay