Asperges, Aardbeien en Ansjovis. Om deze 3 A’s draait het de komende dagen in Bergen op Zoom en omstreken. Voor de tiende keer wordt er van vandaag tot en met zondag in de  markiezenstad Proefmei gehouden. Een festival van cultuur, lekker eten, drinken en vooral genieten van al het moois dat de Brabantse Wal, zoals de regio wordt genoemd, te bieden heeft.

Liefde brengt ons naar Brabant

De liefde heeft ons als (schoon)ouders vandaag naar het diepe zuiden gelokt. “O, straks gaat ze emigreren,” had ik quasi geschokt gereageerd, toen ik hoorde dat mijn -mogelijk aanstaande- schoonzoon uit Brabant komt. Maar het maakte ook nieuwsgierig naar dit hoekje van Nederland.

Niet met carnaval

Natuurlijk lijkt carnaval de meest voor de hand liggende gelegenheid voor een kennismaking naar Bergen op Zoom af te reizen. Maar ik heb lang geleden al ervaren dat als je je een buitenstaander wil voelen, je vooral dán naar het zuiden moet afreizen.

Krabbegat een andere wereld

Brabant

De toren van de Bergse St. Gertrudiskerk oftewel de Peperbus ‘verkleed’ met carnaval,.

Bergen op Zoom heet in februari Krabbegat naar de meekrap, die vroeger in de regio volop werd verbouwd voor de rode kleurstof.  En de andere naam staat garant voor een andere beleving, zie ik bevestigd in het Markiezenhof waar we binnenlopen vanwege Proefmei. Daar wordt in een vaste tentoonstelling de geschiedenis van het Bergse carnaval uitgelegd.  Die is moeilijk te begrijpen voor noorderlingen, vind ik, toch altijd wel geïnteresseerd. Maar al die gebruiken, rituelen, namen en liederen…Het duizelt me.

Brabantse honing smeert communicatie

Brabant

Imker Pieter Jan legt uit hoe het zit met bloemetjes en bijtjes op de Brabantse Wal.

En ik heb al moeite met het verstaan van imker Pieter Jan. Op een camping in het bos steekt hij op deze mooie lentedag tijdens Proefmei een enthousiast verhaal in dialect af. “Laat staan als de communicatie met carnaval wordt weggespoeld met liters bier,” bedenk ik me terwijl ik zijn verhaal over bloemetjes en bijtjes aanhoor. Dan werkt een potje van zijn echte Brabantse honing beter.

Aspergesoep tussen de varkens

We ontmoeten de imker op onze fietstocht die tijdens Proefmei ook gemaakt kan worden. De tocht leidt langs boerderijen, kraampjes en tentoonstellingen. Onderweg nuttigen we allerlei aangeboden heerlijkheden. Aspergesoep met dik Brabants boerenbrood en huisgemaakte worst bijvoorbeeld.

Een echt Bergs aardbeienijsje

Brabant

Aan de Bergse Plaat genieten we van een écht Bergs aardbeienijsje.

We doorkruisen het groen, fietsen door nieuwbouwwijken om langs het water van de Binnenschelde  even uit te rusten met een echt Bergs aardbeienijsje. Gezelligheid kent geen tijd. Dus als we ook nog ansjovis willen proeven, moeten we snel zijn. We geselen onze trappers door onherbergzaam havengebied. Bij een onbestemd hek laten we onze fietsen achter om de hoek bij een gebouw om te slaan. Dat blijkt uiteindelijk het onderkomen van de Zeeverkenners te zijn aan de haven. Nog net op tijd om een ansjovis gebakken door een stel aardige vrijwilligsters te verschalken.

Zo leuk is Nederland in Bergen op Zoom

Ansjovis, een stevig visje in vergelijking met de kleintjes uit een blikje.

Stevige visjes van zo’n 20 centimeter, niet van die kleintjes uit een blikje die je door de salade Niꞔoise doet. In Nederland worden ze alleen in de Oosterschelde gevangen door de weervissers van het familiebedrijf Van Dort. Wie daarvan meer wil weten, kan het educatief centrum Natuurpodium aan de Bergse Boslustweg bezoeken waar de vangsttechniek op een toegankelijke manier wordt uitgelegd. Daar lezen we dat het ook mogelijk is om een bootexcursie te maken, zodat je de vissers van Van Dort aan het werk kunt zien. Zo leuk kan Nederland zijn, concluderen we verrast.

We komen terug naar Proefmei!

’s Avonds raken we bij het glas witte wijn en de andere heerlijkheden van restaurateurs  van Proefmei op de binnenplaats van het Markiezenhof in gesprek  met andere liefhebbers van Brabant. Daar is het, dat we plechtig beloven dat we zéker terugkomen naar dit door ons nog onontgonnen toeristisch gebied.