Omdat zijn vrouw graag haar familie én de tentoonstelling van Frida Kahlo in Assen wilde zien, stuurde Kees Rooze de auto richting Drenthe, het land van Bartje en de blues. Daar ging het verder op de fiets. Laat Drenthe daar nu ook uitermate geschikt voor zijn!

Had Bartje gebeden voor chili con carne?

Het beeld van Bartje staat, ondanks de terugkerende aanvallen van vandalen, midden in het centrum van Assen. ”Ik bid niet veur brune bonen”, zei het Drentse jongetje in het boek van onderwijzer Anne de Vries uit 1935. Dus waarschijnlijk had Bartje ook niet van het inmiddels populaire chili con carne gebeden. Het is maar de vraag of men toentertijd in Nederland het van origine Mexiaanse gerecht kende. Het boek kennen de meeste ouderen wel. Het boek over een arm landarbeiders gezin in Drenthe werd een bestseller die in de jaren zeventig ook werd verfilmd voor televisie. Het beeld is zo bekend dat ik mijn fototoestel in de hoes heb gehouden, ondanks dat ons hotel zich vlakbij het beeld bevindt. Het doet me wel denken aan het verhaal van de man in de doe-het-zelf winkel die chili conconenkit in plaats van siliconenkit bestelde.

Frida Kahlo is aanrader

Genoeg gebabbeld. De tentoonstelling van Frida Kahlo wacht in het Drents museum. Ik dacht dat Frida’s kunst mijn smaak niet zou zijn. Maar dat hoeft ook niet. Haar levensverhaal blijkt even indrukwekkend als haar schilderijen. Een aanrader dus.

Fietsliefhebbers als we zijn, popelen we na het schuifelen langs schilderijen, de pedalen rond te trappen.

Vanuit Assen fietsen we richting Loon. Dat denken we tenminste. Onze afkeer om langs de autoweg te fietsen, doet ons in een keurig industrieterrein belanden. Uiteindelijk vinden we de juiste route en de prachtige heide bij Zeegse en Schipborg. 

Door fietsen raak je aan de praat

Fijn dat we inmiddels op pad kunnen in doordeweekse rust. Jammer is het wel dat deze dinsdag de horeca onderweg gesloten blijkt te zijn. We smachten inmiddels naar een kop koffie. Gelukkig weet een dame in Annen ons te vertellen dat de herberg dan gesloten is maar de bakker schenkt wel een bakje.

Al eerder heb ik tijdens onze fietsreizen opgemerkt dat we zo altijd wel met mensen aan de praat raken. Ook nu treffen we een 80-jarige, die 20 jaar geleden uit de Randstad naar Annen is verhuisd.. Inmiddels staat hij op het punt om zich weer bij zijn vrouw in een tehuis in Gouda te voegen. Zij is hem daar vooruit gegaan om in de buurt van familie te wonen. Ik ben er zeker van dat hij de rust van Drenthe gaat missen.

Drenthe kan niet zonder hunebedden

We gebruiken de doordeweekse rust om de onvermijdelijke hunebedden te zoeken. Je kan toch niet door Drenthe fietsen en deze herinneringen aan de prehistorie overslaan! Heel toepasselijk liggen de hunebedden in Rolde bij de begraafplaats. Even verderop is ook het museum van Bartje en de blues (maar die komt morgen pas), wij fietsen echter weer terug richting Assen. Na 58 kilometer in de benen en prachtige foto’s van het landschap in de laagstaande avondzon, is het goed rusten.

Het uitzicht op rust in Drenthe…

Gelukkig vindt de familie van mijn partner, die net als de 80-jarige in Annen de Randstad hebben verwisseld voor Assen, het ook leuk om een fietstocht te maken. En zo rijden we richting Grolloo. Het bluesdorp in Drenthe waar ooit Harry Muskee woonde. Hij was de leadzanger van Cuby and de Blizzards. En voor mij als zanger/gitarist een bron van inspiratie. Ik heb door Cuby menig bluesnummer gezongen en gespeeld. En nog steeds!

De avondzon op de unieke hunebedden.

Geïnspireerd door de blues in Grolloo

TV-persoonlijkheid Johan Derksen, zelf ook een bluesliefhebber is initiatiefnemer van het jaarlijkse bluesfestival in Grolloo. In 2021 is het festival door Corona niet doorgegaan, dus hopelijk wel in juni 2022. Wij bezochten het festival ooit, toen onder andere Bonnie Raitt optrad. Er was een geweldige sfeer in ‘Blues Village Grolloo’. Een mooi moment om de familie onder het genot van een hapje en een  drankje verhalen te vertellen. Volgens de dame achter de bar kwam Harry Muskee af en toe ook in het café restaurant maar vaker nog bij de buren.

De prachtige veenmoerassen in de buurt van Grolloo.
Alle foto’s: © Kees Rooze

Tijd is voorbij gevlogen in land van Bartje en blues….

De prachtige veenmoerassen in de omgeving van Grolloo zijn ook de moeite waard voor mensen die niet zo zeer van muziek dan wel van de natuur houden. Wat jammer dat ons verblijf in het land van Bartje en de blues er al weer op zit! Na de gastvrijheid en de rust van Drenthe keren we weer terug naar het turbulente leven van de Randstad.

Meer lezen over Drenthe

Vorig jaar maakten we vanwege het coronavirus een rondje door Nederland en haalde Karin de Lange herinneringen op aan Drenthe. Kees Rooze deed Drenthe al eerder aan voor het bluesfestival in Grolloo. Het museum in Assen heeft altijd bezienswaardige tentoonstellingen. Zoals Frida Kahlo tot begin volgend jaar.