Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Ga nog snel naar de film Riders of  Justice en laat je verrassen door bizarre plotwendingen, zegt Karin de Lange.

Ongeluk is aanslag

Alle ellende begint met de wens wraak te nemen; dat is de boodschap van de film Riders of Justice. De film begint met onverteerbaar verdriet om een omgekomen vrouw en moeder tijdens een treinongeluk. Maar dan staan er ineens twee mannen op de stoep bij de kersverse weduwnaar en zijn dochter. Ze vertellen dat het ongeluk een aanslag is geweest. Dat wekt een enorme woede op bij de oud-militair, gewend aan agressie en niet aan verdriet. De politie gaat niet in op de tip van een aanslag en zo gaat de weduwnaar met een groep mannen zelf op zoek naar gerechtigheid. Riders of Justice is geen rechttoe-rechtaan verslag van de zoektocht naar gerechtigheid maar een reeks bizarre gebeurtenissen.

Verhaal als een achtbaan

“Yes!!!”, dacht ik. toen ik las dat, Anders Thomas Jensen een nieuwe film had gemaakt. Ik kende hem van de film Adam’s Apples, waarin ook spanning wordt gekoppeld aan onverwachte plotwendingen. Net als in Riders of Justice schuilt er humor in de bizarre gebeurtenissen. En er is een diepere laag voor wie wil doordenken. Maar dat is niet verplicht. Puur genieten kan ook. In Adam’s Apples draait het om een bloed-irritante, zalvende en onverbeterlijk optimistische dominee en een meer dan verstokte misdadiger. De laatste komt wonen in het opvanghuis voor ex-criminelen van de dominee. Er ontstaat een letterlijk bloedstollende strijd tussen ‘goed’ (de dominee) en ‘kwaad’ (de misdadiger). Ik kwam met mijn man schor van het lachen uit de film. Dus het was wel duidelijk dat Riders of Justice sinds de vertoning op het IFFR in Rotterdam begin dit jaar met stip op de eerste plaats van mijn lijstje ‘films-om-te-zien’ zou komen.

Engels ondertitelde trailer van Adam’s Apples.

Schrijver en regisseur in één

Net als in zijn succesvolste films, schreeft Anders Thomas Jensen ook voor Riders of Justice zelf het filmverhaal. Ik heb een eindeloze bewondering voor regisseurs die dat doen. Zoals de broers Joel en Ethan Coen, de makers van The Big Lebowski, O Brother, Where Art Thou? en hun beste film Fargo. Een andere filmmaker die ook zelf scripts schrijft is Wes Anderson, hoewel hij dat meestal samen doet met een co-auteur. Van Wes Anderson draait momenteel de film French Dispatch in de bioscoop. Verder hebben de broers Coen, Wes Anderson en Anders Thomas Jensen gemeen dat ze films maken die bol staan van de humor en de absurde plotwendingen.

Riders of Justice levert ook commentaar op veelgebruikte algoritmes

Hoewel ik geen dominee of pastoor in de familie heb, hou ik wèl van films met een boodschap. Maar dan wel goed verpakt en niet te dwingend onder je neus gewreven. Vooral als je zelf je best moet dan om de boodschap eruit te filteren. Zo levert Riders of Justice ook commentaar op de alom gebruikte algoritmes, die grote bedrijven gebruiken om gegevens te selecteren uit grote computerbestanden.

Trailer van Riders of Justice, dat in Nederland wordt uitgebracht door September Film.

Kijk ook eens naar

De spannende netflixserie The Serpent, schreef Brigitte Leferink eerder. Police en De Veroordeling zijn niet alleen spannend maar ook om over na te denken, zoals Riders of Justice. Can you ever forgive me?’ was in 2019 een aanrader van Wiette van Klingeren in haar top 5 mooiste films van het jaar. Of geniet van een serie als Sandhamn Murders.

Openingsfoto: Rolf Konow