Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Komende zondag zijn weer de Oscar-uitreikingen. Helaas is The promised land inmiddels van de lijst genomineerden afgevallen. Misschien is de film die vanaf deze week in de bioscoop draait niet Oscar-waardig, Stella Ruisch vindt hem zeker bezienswaardig!

Mads Mikkelsen maakt een film altijd bijzonder

Of hij de meest sexy man van Denemarken is, kan ik niet beoordelen, wel dat de aanwezigheid van Mads Mikkelsen veel films bijzonder heeft gemaakt. Zoals in ’After the Wedding’, een relatiedrama of in ‘Jagten’, waarin hij een leraar speelt die onterecht van seksueel misbruik van een kleuter wordt verdacht en meer recent in ‘Druk (Dronken) en in ‘Riders of Justice’. De lijst is lang maar het is opvallend ook hoe de Deense acteur moeiteloos van rol wisselt van held naar booswicht. Zoals het spelen van nazi-wetenschapper dr. Voller in de laatste Indiana Jones.

Trailer van ‘Druk’ (Dronken) waarin Mads Mikkelsen een riskant alcohol-experiment ondergaat.

Zelfde regisseur

Onder de regie van landgenoot Nikolaj Arcel speelde hij in ‘The Royal Affair’ de antivisionaire Johann Struensee, hofarts van de Deense koninklijke familie in de tweede helft van de achttiende eeuw. Dezelfde tijd waarin Nikolaj Arcel hem nu opnieuw laat figureren in The promised land . En even leek het erop dat de film net als zijn voorganger een kans zou maken op een Oscar voor de beste buitenlandse film komend weekeinde.

Oscar- en dus bezienswaardig!

Deze keer speelt Mads Mikkelsen de rol van Ludvig Kahlen. Een oorlogsveteraan die zijn pensioentje wil inzetten om de heidevelden van Jutland te ontginnen in dienst van de Deense koning. Als hij landbouwrijpe grond vindt, komt hij in aanvaring met zijn buurman, de decadente, cynische en sadistische landeigenaar De Schinkel. In de ongelijke strijd die de koppige Ludvig in The promised land daarna aangaat, wordt zijn ambitie op de proef gesteld. Is hij bereid om alles en iedereen op te offeren om zijn doel te bereiken?

‘The promised land’ wordt in Nederland uitgebracht door Septemberfilm.

The Promised Land werd tijdens het filmfestival in Venetië en Berlijn al goed ontvangen. Dus we zijn benieuwd wat de critici in de VS ervan vinden. Wat mij betreft is hij dan wel niet Oscar- maar zeker wel bezienswaardig!

Meer lezen

Veel films met Mads Mikkelsen vonden we aanraders. Zoals Riders of Justice, die Karin de Lange zag. Of Mads als de gemenerik in ‘Indiana Jones and the last crusade.’ Sowieso zijn we gecharmeerd van veel Scandinavische films en televisieseries. Bijvoorbeeld het bescheiden pareltje Kollektivet of ‘Før Frostenen Babette’s Feast. Maar ook een recente televisieserie als ‘Carmen Curlers’.