Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Op vrijdagavond laat zendt de VPRO de heerlijke Deense serie Carmen Curlers uit. Van de makers van hitseries als ‘Borgen’ en ‘The Killing’. Succes verzekerd.

Doosje met plastic krulspelden

‘De lezers van uw website kennen vast wel de Carmen Krulset”, zegt de pr-dame van de VPRO die de televisieserie onder mijn aandacht brengt. Is dat zo? Wat mij betreft, schiet ze in ieder geval in de roos, want ik heb nog jarenlang een werkeloos doosje met plastic rood/zwarte krulspelden onder in de kledingkast bewaard.

Permanent en watergolf

Toen de jaren zeventig voorbij waren, kwam namelijk de krultang weer in zwang en in de jaren daarna koos ik een kapsel dichter bij mezelf. Vooral praktisch met kinderen en werk. Mijn moeder heeft in mijn jeugd nog een poging gedaan me over te halen een permanent te nemen, net als zij haar hele volwassen leven heeft gehad. Of tenminste dan een ‘watergolfje’. De uren onder een droogkap gingen na de eerste keer al tegenstaan.

Axel en Birthe

Precies wat de Deen Arne Bybjerg Pedersen in 1963 had geconcludeerd. Hij ontwikkelde met die gedachte de Carmen Krulset. Konden vrouwen lekker thuis en in een mum van tijd een krul in hun haar produceren. In de televisieserie heet hij Axel Byvang (Morten Hee Andersen) en sleurt hij in zijn drang de elektrisch verwarmde krulspelden te kunnen maken, zijn vrouw Tove, de bankrekening en het huis mee. Intussen probeert in hetzelfde Deense stadje boerin Birthe Windfeld (Maria Rossing) met haar man dodelijk zieke Jørgen het hoofd boven water te houden. Uiteindelijk zal het pad van Axel, Birthe en de plaatselijke kapper Frans elkaar in het verhaal kruisen. De ongelijkheid tussen man en vrouw, de onmogelijkheid om openlijk homoseksueel te zijn, worden aangeroerd maar zonder dat de serie zwaar op de hand wordt.

Carmen Curlers danst op maat van de tijd

Sfeer, nostalgie, een verhaal om lekker in mee te gaan tegen het mooi ingekleurde decor van de jaren zestig; Carmen Curlers deed me een beetje denken aan de serie Petticoat van vaderlandse bodem. Alhoewel in Carmen Curlers niet wordt gezongen. Maar wel gedanst: de twist natuurlijk. Even ontsnappen naar de tijd dat we dachten dat we nooit meer oorlog zouden meemaken.

Laat op de avond kijken naar Carmen Curlers (NPO1,23.10 u), maar programmeren of kijken via NPOPlus kan ook.

Meer kijken

Heeft u de televisieserie Borgen gemist, dan kunt u drie seizoen van de televisieserie nog terugzien via NPOPLus. Na 8 jaar kreeg de serie vorig jaar een mooi vervolg op Netflix. Brigitte Leferink tipte een andere Scandinavische serie die spannend maar ook mooi is gemaakt: Sandhamn Murders. Houd die Scandinavische films in de gaten, vindt Wiette van Klingeren zoals r Frosten en Out stealing horses.