Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Sinds deze week zendt Netflix het vierde seizoen van het succesvolle Borgen uit. Een televisieserie waarover je moet kunnen meepraten.

Borgen veranderde blik op politiek

Is het echt al weer 8 jaar geleden dat ik naar het derde seizoen Borgen op televisie heb gekeken? Wat mij betreft is de serie nog steeds ongelooflijk actueel. Niet alleen, omdat het Noord Nederlands Toneel de afgelopen jaren een 9 uur durende voorstelling van Borgen in het theater brengt. Sinds de televisieserie is mijn blik op de Haagse politiek definitief veranderd. Ook al krijgen we in tegenstelling tot Borgen weinig mee van de persoonlijke beslommeringen van onze politici.

Meeleven met hoofdrolspelers

Juist de spanningen in het gezin van de Deense hoofdrolspeelster Brigitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) deden me zo met haar meeleven. Haar huwelijk loopt -heel begrijpelijk- op de klippen en ook haar kinderen gaan gebukt onder haar politieke carrière. In het vierde en nieuwe seizoen heeft haar zoon zich inmiddels ontwikkeld tot dierenactivist. Wat ook tot de nodige spanningen leidt tussen moeder en kind.

Brigitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen)

Kiezen tussen idealen en werkelijkheid

Aan het slot van de derde serie is Brigitte inmiddels minister van Buitenlandse Zaken. In die hoedanigheid krijgt ze te maken met de vondst van olie op Groenland. Ook in werkelijkheid is dit autonome deel van Denemarken rijk aan mineralen waar allerlei partijen hun begerig oog op laten vallen. Opnieuw wordt Brigitte Nyborg voor de keuze tussen idealen en politieke werkelijkheid gesteld.

Borgen stond aan het begin van nieuw televisietijdperk

De drie eerste seizoenen van Borgen (Burcht in het Nederlands) keek ik nog via directe uitzendingen of opgenomen via de recorder. Het was het begin van een nieuw tijdperk van televisie kijken. De serie stond aan het begin van een nieuw begrip: bingewatchen,  de mogelijkheid om afleveringen achter elkaar te kijken.  Borgen werd uitgezonden in dezelfde tijd dat we ook naar die andere ongelooflijk goede Scandinavische televisieserie The Bridge keken. Sindsdien heeft televisiedrama uit Noord-Europa bij kijkers een streepje voor gekregen. Ben benieuwd of dat ook voor het vierde seizoen van Borgen geldt.

Trailer van het vierde seizoen Borgen met Engelse ondertiteling.

Meer tips in Kijk Eens!

Brigitte Leferink tipte een andere Zweedse serie die spannend maar ook mooi is gemaakt: Sandhamn Murders. Houd ook de Sccandinavische films in de gaten, vindt Wiette van Klingeren zoals r Frosten en Out stealing horses. Geïnteresseerd in de politiek? Dan is het Jaar van Fortuyn ook het terugkijken waard.