Het begon ooit met een gitaar op de slaapkamer maar nu heeft Kees Rooze een nieuwe muzikale uitdaging gevonden: met meerdere instrumenten zijn eigen One Man Band opnemen. Hij deelt graag zijn enthousiasme met de lezers van Meerdanvijftig.nl

De uitdaging; muziek onder filmpje

In 2002 leende ik van een goede vriend een digitale mini recorder, die niet veel groter was dan een hand. Hoe klein deze ‘Boss’ recorder ook was, de mogelijkheden waren verbluffend. Maar hoe ontdekte ik al deze mogelijkheden voor een one man band? Mijn grote nadeel is dat ik het liefst zonder handleiding te werk wil gaan. Verstandig is dat natuurlijk niet. Vooral omdat ik wél een goede opname wil maken. De uitdaging kwam van een vriend die een filmpje had gemaakt van het Centraal Station in Amsterdam en daar graag van mij muziek onder wilde zetten. Wat moet je zonder inspirerende vrienden!

Muziekmelodie

Maar nu was de beurt aan mij. Het idee van een muziekmelodie rijpte. Zonder idee geen opname. In dit beginstadium maakte ik gebruik van vier sporen, omdat het voor een beginner al moeilijk genoeg is om een redelijk resultaat te bereiken. Het idee voor een dynamische melodie werkte ik verder uit, nog even zonder opname. De basis legde ik vast op het eerste spoor met een slaggitaar. De basgitaar die ik net als de recorder heb geleend (leve muzikale vrienden!) en dat werd mijn tweede instrument.

De basis gelegd met een slaggitaar.

Bescheidenheid even opzij

De muziek moest even lang duren als het filmpje en dat legde natuurlijk wel de nodige beperkingen op. Op het derde en vierde spoor legde ik de elektrische gitaar vast. Voorwaarde voor deze manier van spelen is enige beheersing van de instrumenten en….alle valse schaamte en bescheidenheid op zij zetten. Wat een genoegen om je opname terug te luisteren. De eerste Kees One Man Band was een feit.

Ik speel weer in mijn eigen one man band

Nu ben ik in het bezit gekomen van een eigen recorder, ook een ‘Boss’ met van die échte schuifjes (faders). En ben ik opnieuw aan het spelen in mijn eigen one man band. Het leuke is dat je een keuze kan maken welke drums van toepassing zijn en welk tempo. Drums en de effecten voor gitaar zijn in de recorder opgeslagen. Je kan op die manier gebruik maken van de drums als een metronoom, want dan blijf je goed in het ritme. Als je zelf de drums hebt ingespeeld dan schakel je de drumfunctie van het apparaat eenvoudig uit. Je wilt op de eindopname natuurlijk maar één drumpartij, namelijk die van jezelf.

Een nieuwe recorder met schuifjes….

Geen Mike Oldfield

Ik leen een synthesizer en een basgitaar en ga aan de slag met een symfonische compositie. Iedere keer moet je wel inspiratie hebben voor een melodie en natuurlijk ervan overtuigd zijn dat de compositie uitvoerbaar is. Af en toe breekt het zweet uit als het einde van de track in zicht komt, bang dat ik net voor het einde nog een fout maak. Ik begin niet aan knippen en plakken. Waarschijnlijk is dat nog een trauma van de kleuterschool, want ik heb een gloeiende hekel aan gefröbel. Ik speel spoor voor spoor het betreffende instrument in één keer in. Maar ik een fout, dan moet ik het spoor opnieuw inspelen.

Tot nu toe heb ik opnames gemaakt met slaggitaar, sologitaar, basgitaar, synthesizer en drums. Natuurlijk ben ik geen Mike Oldfield maar het is kicken om alles zelf in te spelen. Na de vier sporen wacht de uitdaging van acht sporen. Het wordt tijd dat ik me in de techniek ga verdiepen!

Een van de vele uitvoeringen van Mike Oldfield die het nummer als one man band componeerde.

Mijn volgende plan is om ook zelf de zang in te zingen. Ditmaal geen eigen compositie maar lastig genoeg ook weer met ingespeelde drums van een eenvoudig elektronisch drumstel dat ik dit keer in bruikleen heb van dochterlief. Ik ben nog niet tevreden over mijn zang, dus die moet over. En dan moet ik het nog op de laptop in een muziekprogramma zetten! Als dat slaagt ben ik toe om het ook eens met een eigen nummer te proberen!

Beluister hier de eigen opname van Kees Rooze.

Nog een tip voor wie net als ik niet van handleidingen houdt. Maak regelmatig een opname zodat je niet elke keer hoeft uit te zoeken hoe de recorder werkt….

Meer lezen over muziek

De elektronische mogelijkheden van muziek brachten in Jamulus ook uitkomst toen Kees’ muziekbandleden door het coronavirus van elkaar gescheiden waren. Inmiddels kunnen muziekvrienden elkaar weer vinden zoals bij het optreden van het duo Wijlacker en Kolen in Two of Us. Kees legde al lang geleden uit dat je nooit te oud bent in het artikel ‘Maak muziek ook boven de vijftig’.

Openingsfoto: collage van de gebruikte muziekinstrumenten. Eigen foto.