Vanavond proberen Mia Nicolai en Dion Cooper zich met ‘Burning Daylight’ te  plaatsen voor de finale van het Eurovisie Songfestival. Op ‘heilige’ grond: in Liverpool, waar de Beatles vandaan komen. Kees Rooze luisterde naar Two of Us, een eerbetoon aan Beatles’ coryfeeën John Lennon en Paul McCartney door Jop Wijlacker en Dennis Kolen in de Cultuurkoepel in Heiloo. Twee prachtige stemmen en ze klonken loepzuiver!

Jop Wijlacker en Dennis Kolen

Misschien zegt u Jop en Dennis…wie? Maar ik heb met verbazing gekeken en geluisterd naar zoveel talent. Talent dat al stevig aan de weg heeft getimmerd. Dennis Kolen trad als frontman van de Rotterdamse groep Wyatt samen op met artiesten als Kane, Anouk en The Golden Earring. Jop Wijlacker maakte deel uit van de Hermes House Band, o.a. bekend om de hit die ze scoorden met ‘I will survive, lalala’.

Simon&Garfunkel

De twee kwamen elkaar regelmatig op het muzikale pad tegen en toen ze in 2014 spontaan samen akoestisch optraden in Berlijn groeide het idee een programma te maken rond hun geliefde Simon&Garfunkel: Sounds of Silence. Inmiddels toeren ze door Nederland met hun nieuwe programma Two of Us, ondersteund door topmuzikanten celliste Cèlia Torres Ruiz en violiste Cisem Ozkurt.

Video van de eerste tournee van Dennis Kolen en Jop Wijlacker: Sounds of Silence.

Mooi podium voor semi-akoestisch optreden

De Cultuurkoepel ligt op het Landgoed Willibrordus in Heiloo, een kapel omgebouwd tot cultuurpaleis. Deze zaal blijkt zeer geschikt voor een semi-akoestisch optreden van deze fenomenen. Zowel Dennis als Jop beschikken over een prachtige stem. Het is opvallend hoe mooi hun stemmen mengen, waardoor de tweestemmige melodieën nog beter tot zijn recht komen.  Dennis Kolen neemt de meeste gitaarpartijen voor zijn rekening maar ook Jop begeleidt zo nu en dan met gitaar of ukelele.

Eerbetoon

Jop en Dennis brengen Lennon en McCartney met zoveel overtuiging tot leven, dat ik mij afvroeg wat het Beatles duo er zelf van zou hebben gevonden. Jop en Dennis proberen niet een imitatie van de Beatles songs te maken. Wel worden eigen arrangementen van de nummers gemaakt zonder de originele composities geweld aan te doen. Ik kreeg werkelijk kippenvel van de schoonheid van dit concert. In het begin nemen Jop en Dennis de liedjes voor hun rekening. Later worden zij ondersteund door cello en viool.

Zelfs meezingen klonk geweldig

Natuurlijk zijn strijkers niet toepasbaar bij alle songs, maar bij ‘Strawberry fields’ en’ She’s leaving home’ is het een prachtige aanvulling. Ook visueel worden de tussendoor vertelde anekdotes mooi ondersteund. Kortom in elk aspect is dit concert aantrekkelijk. Zelfs het meezingen van het publiek op uitnodiging van de muzikanten klonk geweldig in mijn oren.

Mooie herinnering

Ik ben iedere keer verbaasd, dat er zoveel talent in Nederland rondloopt. Blijft de vraag waarom Jop Wijlacker en Dennis Kolen nog niet beroemd zijn in Nederland. Ik schroomde om met mijn mobieltje opnames te maken omdat ik de mooie muziek niet wilde verstoren maar een paar korte opnames heb ik toch gemaakt. Voor de mooie herinnering maar ook om te laten horen en zien dat de Two of Us de moeite van het bijwonen waard is!

Wereldberoemde muziek met een eigen accent in Two of Us.

Meer over muziek lezen

Kees Rooze speelt gitaar en zingt in diverse bands. Zodoende heeft hij oog en oor voor bekend en onbekend talent. Lees zijn verhaal over het optreden van Rondé in de Tolhuistuin er maar op na. Of Barrelhouse op Jazz by the Sea. Muziek maken is voor iedereen boven de 50, schreef hij al jaren geleden. En hij schreef over zijn beste vriend, René de Lange die een muzikale alleskunner is. Zelfs corona kon ze niet van de muziek afhouden: ze ontdekten software; jamulus om samen op afstand te repeteren!

Openingsfoto: ©Kees Rooze