beeldverhaal

Lelijke muren worden opgevrolijkt.

Gek, ik heb een hekel aan graffiti maar de stripfiguren die in Antwerpen en Brussel op de muren zijn aangebracht zijn een verrijking. Lelijke muren krijgen daardoor iets vrolijks. En het is een mooi eerbetoon aan de makers van strips, die in België beeldverhaal heten.

Die zijn in België grotere helden dan in Nederland. André Franquin, de schepper van Guust Flater en Willy Vandersteen, de geestelijk vader van Suske en Wiske zijn bekende Belgen. In Nederland moet je aan veel mensen uitleggen wie Joost Swarte is. Toch heeft hij sinds vorig jaar een muurschildering ontworpen aan de Brouwersvliet in Antwerpen.

Internationale ambities

Want de samenstellers van de succesvolle striproute door Antwerpen hebben internationale ambities. Tot 2020 willen ze nog aan 4 andere internationaal vermaarde striptekenaars vragen hun spoor in de Belgische havenstad achter te laten. Een spoor dat wij al wandelend kunnen volgen

De keuze van Kees

Elke maand kiest Kees Rooze uit zijn foto’s een thema. Zo ging hij al terug naar de kust, verklaarde de liefde aan oldtimers en keek hij op vakantie in het buitenland omhoog. Deze keer koos hij voor Antwerpse hoofdrolspelers uit de wereld van de strips. Het beeldverhaal in beeld. 

Striproute wandelen

Zowel in Brussel, Turnhout als in Antwerpen is er een wandelroute uitgestippeld langs de muurschilderingen. Brussel heeft Guust Flater, waarvan ik fan ben, maar Antwerpen heeft er dus ook werk van gemaakt. De striproute die wij er wandelen begint op 10 minuten lopen van het Centraal Station. Omdat de auto geparkeerd staat bij de Vlaamse Kaai, vlak bij het einde van de route, besluiten we hem andersom te lopen.

Alert op versieringen

Middenstanders geïnspireerd door strips.

Dat kost wat grumbels, zoals het gemopper in de strip van Guust Flater genoemd wordt. Het bleek een stuk lastiger om steeds te bedenken dat je de andere richting uit moet dan op de beschrijving aangegeven. En je moet goed opletten op de locaties waar de striptekeningen zijn aangebracht. Sommige middenstanders lijken erdoor geïnspireerd, zoals de Afro-kapper die wij onderweg tegenkomen. Boven de etalage van de kapper staat een humoristische afbeelding van de haarverzorger. Zelfs schakelkasten onderweg zijn van tekeningen voorzien. Normaal gesproken zouden wij er geen erg in hebben gehad maar met de beschrijving van de striproute in de hand, zijn we alert op alle versieringen.

Schakelkasten voor de opmerkzame wandelaar.

Veel Belgen beïnvloed door beeldverhaal

Willem Elsschot’s Kaas.

Onderweg komen wij een gitaar- en vioolbouwer tegen. Hij is ook niet van stripinvloeden vrij, want waarom noemt hij zijn afdeling gitaren anders ‘Rammeloo Guitars’? Vlakbij komen we ook de afbeelding van het bekende boek ‘Kaas’ tegen van de Belg Willem Elsschot tegen. Even ben ik terug op de middelbare school. Vijf boeken heb ik van deze schrijver gelezen voor mijn literatuurlijst en scriptie die ik over hem heb gemaakt. Niet alle boeken van Willem bekwamen mij even goed, want ik herinner mij nog steeds hoe ik me heb geworsteld door ‘Oriëntexpres’.

 Met striproute zie je Antwerpen van andere kant

Humor!

Toch leuk vast te stellen dat ook een wandeling langs stripfiguren uit een beeldverhaal herinneringen oproept. Het leuke van de striproute is dat je Antwerpen van een andere kant ziet. Wij komen regelmatig in Antwerpen, omdat we het zo’n leuke stad vinden. Deze keer aten we bij eetcafé Schilling. Lekker en de bediening was vriendelijk.