Mijn eerste instrumentale bluesnummer maakte ik bijna een halve eeuw geleden op mijn slaapkamertje in het ouderlijk huis. Ik gaf het als 15-jarige gitaristje de vreselijke titel ‘Mavo Express’.mee. Vijf jaar later werd  de Nederlandse groep Barrelhouse opgericht, op de golven van de hoogtijdagen van de blues. In die tijd raakte de muziek van zwarte muzikanten als BB King en Muddy Waters de snaar van veel luisteraars. Maar ook John Mayall, Eric Clapton en onze eigen Cuby&The Blizzards waren populair. Veertig jaar later is het ook hoogtij maar van de échte zee bij Domburg. Ik luister daar tijdens Jazz by the Sea opnieuw naar Barrelhouse, met leadzangeres Tineke Schoemaker, de beste blueszangeres van Nederland.

Tineke zingt de blues met gevoel

“Ze moet net zo van Bonnie Raitt houden als ik,” denk ik, genietend van Tineke’s timing, waarmee ze de spanning in de blues brengt. Als ik mijn ogen dichtdoe, hoor ik Bonnie in Tineke’s stem. Ondanks dat ze haar eigen stijl niet loslaat. Zij kan de blues overbrengen met gevoel, want blues zonder gevoel is geen blues. Zonder uitzondering bestaat Barrelhouse uit muzikanten die elkaar heel goed aanvoelen. Ik geniet nog het meest van het nummer Tell Me More, de slow blues met breaks. Het is een nummer dat mijn eigen op de middelbare school gevormde band ‘Stage’ ook speelt.

Eén enkele noot kan me al raken

Als ik zelf muziek maak, vergeet ik de rest van de wereld en alles om me heen. En of ik nu 20 of 63 ben, dat maakt voor mijn beleving niet uit. Als je maar oefent, blijven je vingers soepel. Alles draait in de blues om emotie en die wordt overgebracht door de ‘blue notes’, de verbuigingen van de toonladders zoals dat alleen in de jazz en de blues gebeurt. En daar is niet per se een virtuoze gitaarsolo voor nodig. Eén enkele noot van BB King kan mij al raken. Dat gevoel kunnen ook zangers en zangeressen oproepen. Neem Christine McVie van Fleetwood Mac in het nummer ‘I rather go blind’. Of Bonnie Raitt. En natuurlijk Tineke Schoemaker.

Nieuw album Barrelhouse

Begin september heeft Barrelhouse een nieuw album ‘Almost There’ gelanceerd. Met nummers geschreven door Tineke zelf. Waarin blijkt dat de blues ook in haar privé-leven is doorgedrongen. “Het is overigens niet zo dat ik iets moet voelen om te schrijven, maar het maakt wel extra adrenaline los”, aldus de zangeres in een interview op Bluesmagazine.nl.  In het artikel krijgt Tineke alle lof toegezwaaid voor haar overtuigingskracht op het podium.

Tineke Schoemaker verdient meer bekendheid

Ik kan het na het optreden in Domburg alleen maar beamen. Vreemd dat ik niet veel vaker naar een optreden ben geweest. En nog vreemder dat Tineke Schoemaker en Barrelhouse nog niet veel bekender zijn geworden in Nederland. Want dat verdienen zij én de blues.