Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Het verhaal van 1985 sleurt je mee in een geschiedenis zonder einde. Goed geschreven en gespeelde televisieserie met als thema de -onopgeloste- aanslagen van de Belgische Bende van Nijvel in de eerste helft van de jaren tachtig.

‘Binge’ kijken niet goed voor de nachtrust

Soms is lineair kijken en een weekje wachten op een nieuwe aflevering, zoals van de serie 1985, een aanrader. Want wie dagelijks via NPOPlus naar deze geromantiseerde geschiedenis kijkt over de mysterieuze, gruwelijke aanslagen tussen 1981 en 1986 die toegeschreven worden aan de Bende van Nijvel, ziet plotseling overal complotten om zich heen. Niet goed voor de nachtrust!

1985 is meer dan ‘coming of age’ verhaal

De regisseur van de serie, Wouter Bouvijn, omschrijft 1985 liever als een ‘coming of age’-verhaal rond drie jonge Belgen die -mèt hun idealen- verzeild raken in de harde realiteit van Brussel. in de jaren tachtig. Juist hun verwikkelingen maken de serie de moeite van het zien inderdaad waar. Maar er is meer.

U kent die films en series wel, die beginnen met ‘based on a true story’, gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Waarvan je al kijkende denkt; wat is nu fictie, wat is werkelijkheid? De impact van 1985 is dat elke aflevering niet alleen begint met zo’n aankondiging maar ook eindigt met wat er écht gebeurt is na elke aflevering, plus nog wat historische beelden. En dan blijkt veel van het schijnbaar onmogelijke écht waar te zijn. Waardoor ik als kijker na elke aflevering nog eens extra geschokt achterblijf.

Puik werk

Zoals ik al zei, 1985, is voer voor complotdenkers over de Bende van Nijvel, waarvan slechts 2 daders die ermee in verband worden gebracht ook daadwerkelijk zijn veroordeeld. Zodat er tot op de dag van vandaag nog allerlei speculaties zijn over verbanden met de Rijkswacht en het ministerie van Justitie. Maar meer dan dat is 1985 dankzij puik werk van acteurs en opnameploeg een topserie. En ja, een televisieserie die u niet mag missen!

1985 wordt uitgezonden op donderdagavond om 20.25 u op NPO3. Terug- en vooruitkijken kan via NPOPlus.

Meer tips voor Nederlands/Belgische producties

Nederlands/Vlaams drama doet inmiddels echt niet meer onder voor het buitenland. Denk maar aan de serie Undercover. Wouter Bouvijn was ook de regisseur van de televisieserie Red Light met Carice van Houten in de hoofdrol. Of kijk maar naar de bioscoopfilm De Veroordeling of de oorlogsfilm De slag om de Schelde. Neem de ongelooflijke geschiedenis van De Stamhouder of de thrillerserie Rampvlucht. Een glimlach, ook van herkenning bij Oogappels. Of series van omroep Max als Tenminste Houdbaar Tot of Tweede Hans. En laten we De Luizenmoeder niet vergeten! Nog niet genoeg van kijktips? Klik dan hier.

Openingsfoto: Tijmen Govaerts en Aimé Claeys als de vrienden Marc en Franky die met Franky’s zus Vicky (Mona Mina Leon) hopen op een nieuwe toekomst in Brussel. Foto: ©Thomas Nolf/VPRO