Vanaf vandaag kunt u op de Facebookpagina van Meerdanvijftig.nl weer een tip krijgen (of geven) met een nieuw thema. Na 52 boeken met een land of stad als onderwerp is het thema nu biografieën; het levensverhaal van een bekende of interessante figuur. ‘Violeta’, het laatste boek van Isabel Allende, hoort daar niet bij, ook al is het boek geënt op het leven van haar moeder. Maar Stella Ruisch tipt het graag. “Rasverteller Isabel Allende schenkt me de vreugde van een boek lezen.”

Boekenlezer bedreigde mensensoort

We maken ons druk over bedreigde diersoorten maar de mensensoort ‘boekenlezer’ staat in Nederland met stip op nummer een van de rode lijst van bedreigde mensensoorten. Nederlandse kinderen leren in het huidige onderwijs niet of nauwelijks lezen. Geen wonder, want op de PABO blijkt nog maar 40 procent van de aanstaande leraren fictie te lezen. Het nieuws bereikt me juist nu ik met het lezen van Violeta weer het genoegen van een roman heb mogen smaken!

Violeta weet mijn aandacht vast te houden

Wat is het heerlijk om ’s avonds onderuit op de bank te zakken en een film of serie te kiezen uit het ruime aanbod op de televisie! Het maakt de drempel naar het pakken van een boek hoog. Lezen doe ik nog wel, zelfs dagelijks. Maar voornamelijk de krant of tijdschriften. Toen ik eindelijk me zelf voornam om de televisie ’s avonds uit te laten en een boek te pakken, merkte ik hoe moeilijk het is geworden om de aandacht vast te houden. Na een paar pagina’s grijp ik automatisch naar de telefoon om nog even wat te checken of mijn gedachten gaan als vanzelf naar wat ik nog moet doen. Maar Isabelle Allende weet met Violeta mijn aandacht vast te houden.

Drugs en politiek geweld

Violeta vertelt in het boek, dat de vorm heeft van een langgerekte brief aan haar kleinzoon Camilo, over de roerige honderd jaar van haar bestaan in Zuid-Amerika. Hoe ze uitgroeit van een opstandig kind tot een onafhankelijke vrouw, die haar saaie man zonder scrupules inruilt voor een opwindende minnaar met losse handjes. Huiselijk geweld dat ze in het vuur van de liefde pas later als zodanig erkent.

Violeta’ schreef Isabel Allende (80) na de dood van haar moeder. Maar er zit ook veel van haar zelf in de romanfiguur. Zoals actie voeren voor vrouwen.

Bij haar drang naar zelfstandigheid raken de 2 kinderen die ze met de vurige maar onbetrouwbare Juan Bravo krijgt een beetje ondergesneeuwd. Ze confronteren haar als volwassenen met de harde werkelijkheid van de jaren zeventig en tachtig: drugs en politiek geweld. Pas als oudere dame krijgt Violeta oog voor wat er buiten haar directe leefomgeving in het land en op het continent gebeurt. En gaat ze zich inzetten voor vrouwengroepen.

40 jaar na ‘Huis met de Geesten’

De Chileense schrijfster Isabel Allende veroverde met haar debuut ‘Het huis met de geesten’ in 1982 de boekenwereld. Ruim 40 jaar later slaagt Violeta erin me zo te laten lezen als ik vroeger deed; pagina na pagina, zonder van mijn boek op te kijken. Het dagelijks leven als hinderlijke onderbreking. Het zorgt voor rust in mijn hoofd in een wereld vol prikkels. Dat gun ik de generaties na mij ook!

Meer lezen over boeken

Tegenover Stella Ruisch, als ‘herintredende’ boekenlezer staan Karin de Lange, die onlangs nog een mooi verhaal schreef over de Franse schrijfster Annie Ernaux en Brigitte Leferink, die zelfs 52 boeken per jaar leest (!). En daar profiteren de lezers van Meerdanvijftig.nl van. Want ze geeft zo nu en dan haar top 5 van beste boeken. Alles lezen over boeken? Klik dan hier.