Vanaf morgen is epos in bioscoop te zien

Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Morgen gaat met ruim een half jaar vertraging eindelijk een van de duurste Nederlandse films in première: De Slag om de Schelde. Niet vanwege het budget maar zeker vanwege de historie een aanrader, vindt Stella Ruisch.

Slag om Schelde gevolg van strategisch foutje

17 oktober 2019 is het een relatief aangenaam zonnige najaarsdag. Hoe anders was het 75 jaar geleden. Toen viel er 6,5 mm regen en ploeterde het Engelse en Canadese leger door de modder en de regen. Hun opdracht was de belangrijke Westerschelde te veroveren op de Duitsers. Een strategisch foutje, dat niet eerder het belang van een kortere aanvoerroute naar de geallieerde troepen is ingezien. het gaf de wehrmacht de kans zich te verschansen op Walcheren.

Musical Supersum bracht het besef

Deze slag in de Tweede Wereldoorlog, die zo’n tienduizend mensen het leven heeft gekost, kreeg in de geschiedenisboekjes niet de aandacht die ze verdiende. Zeker, omdat hij militair gezien even belangrijk is geweest voor het verloop van de oorlog als De Slag om Arnhem. Deze donderdag in 2019 kijken we, comfortabel en droog, naar de lokaal gemaakte musical Supersum die de bevrijding van het nabijgelegen Bergen op Zoom tot onderwerp heeft. En dringt de omvang van het oorlogsgeweld bij de Westerschelde voor het eerst tot ons door. Het zal nog anderhalf jaar duren, voordat er voor 14 miljoen euro met moderne filmtechnieken het epos De Slag om de Schelde van is gemaakt. Regisseur Matthijs van Heijningen, scenarioschrijfster Paula van der Oest en cameraman Lennert Hillige hebben er hun ziel en zaligheid in gelegd.

Met een leger aan vrijwilligers en beperkte middelen maakte de stichting De Vierschaar…
...een indrukwekkende voorstelling over wat zich 75 jaar geleden in Bergen op Zoom en Zeeland heeft afgespeeld.

Filmepos De Slag om de Schelde

Morgen is het zover, nadat corona voor veel verschuivingen heeft gezorgd in de premièredatum van De Slag om de Schelde. Dan kunnen we via de drie hoofdpersonen, Marinus (Gijs Blom) die sympathiseert met het fascisme, Teuntje (Susan Radder) die aan de zijlijn van de oorlog staat en de naar heldendom snakkende Britse gliderpiloot William de film zien. En komen we meer te weten wat zich op de enige verbindingsweg naar Walcheren, de Sloedam, heeft afgespeeld.

Jamie Fletters hunkert als gliderpiloot William naar heldendom
Teuntje (Susan Radder) probeert zo gewoon mogelijk te leven.
Gijs Blom sympathiseert met de Duitsers. Foto’s film: ©Lennert Hillige

Naar de bioscoop!

“Deez film móet echt in de bioscoop worden gezien,” laten de pr-medewerkers weten bij het distributiebedrijf van De Slag om de Schelde, Septemberfilm. De makers van de film zeggen zich te hebben georiënteerd op het veel geroemde 1917. De lat van de verwachtingen bij de kijkers ligt dus hoog. Gelukkig mógen we weer naar het theater en de bioscoop vanaf morgen, 5 juni. En ook al is het natuurlijk helemaal niet te vergelijken met de overwinning op de Duitsers in Zeeland, dat mag best als een kleine bevrijding worden gevierd.

Trailer van ‘De Slag om de Schelde’, die in Nederland wordt uitgebracht door Septemberfilm.

Meer kijken…

Wendy Voois tipte ons de indrukwekkende én spannende televisieserie over het Israëlisch-Palestijnse conflict Fauda. Andere Kijk Eens!-tips waren Netflix-series als Ratched, Lupin en Peaky Blinders. Meer geïnteresseerd in een mooi gemaakte thriller? Dan is The Sandhamm Murders een tip van Brigitte Leferink. Van eigen bodem tipte Stella Ruisch Red Light, Oogappels en Vliegende Hollanders.