Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Deze week Fauda op Netflix. Geen hap-slik-klaar televisie maar een  spannende en boeiende serie over de Israëlisch-Palestijnse kwestie, vindt Wendy Voois.

Fauda , de titel van de serie op Netflix, is het Arabische woord voor chaos; het soort chaos dat ontstaat als de altijd gespannen situatie in de Palestijnse gebieden omslaat in geweld. Het antiterreurteam van het Israëlische Defensieleger (IDF) dat centraal staat in de serie Fauda probeert te voorkomen dat het zover komt. Als infiltranten van de Arabische bevolking schakelt het team militante Palestijnse kopstukken uit om diens terreuracties te verstoren.

Makers weten waarover ze praten

Bij het bekijken van Fauda helpt het wel als je een beetje op de hoogte bent van de Israëlisch-Palestijnse kwestie. De serie is namelijk gemaakt door heren die weten waarover ze praten. Bedenker en hoofdrolspeler Lior Raz diende als commando in het Israëlische leger bij een antiterreureenheid. En medebedenker Avi Issacharoff is een ervaren journalist en auteur, gespecialiseerd in de Palestijnse kwestie.

Voor wie Engels kan volgen, legt Lior Raz in dit Youtubefilmpje uit dat Fauda probeert de kwestie van Palestijnse en van Israëlische kant te belichten.

Die achtergrond zorgt ervoor dat de serie behoorlijk geloofwaardig is. Maar het brengt ook met zich mee dat je als kijker enigszins bekend moet zijn met zaken zoals de relatie tussen Fatah en Hamas en de rol van de Palestijnse Autoriteit. Een Amerikaanse serie zou op deze punten waarschijnlijk uitleg geven maar bij Fauda wordt dit bekend verondersteld. Dat kan soms wat onduidelijkheid geven.

De kijker zit snel in de serie

Bovendien wisselt het Arabisch en Hebreeuws elkaar in rap tempo af, dus duurt het bij sommige scènes even om te beseffen waar je je in Israël bevindt. Ik vond dat weleens lastig maar ik ben dan ook behept met een soort bezetenheid altijd alles te willen snappen. Netflix helpt daar overigens in mee door de ondertiteling van het Arabisch tussen haken te zetten. Of je kijkt hoe de vrouwen gekleed gaan. Die tegenstelling is alvast heel duidelijk: waar in de Joodse staat ze zich ‘gewoon’ (lees: naar onze Westerse ideeën) kleden, zijn de Arabische vrouwen volgens het Islamitische geloof hoofdzakelijk bedekt en verstopt in veel stof. Gelukkig zit je snel in de serie waardoor het ook steeds beter te volgen wordt. En dat is maar goed ook, want er zit veel vaart en waanzinnig veel spanning in de afleveringen.

Fauda is op-het-puntje-van-je-stoel spannend

In het eerste seizoen maken we kennis met oud Israëlisch topagent Doron Kavillio, gespeeld door de populaire acteur Lior Raz. Na het uitschakelen van de gevreesde Palestijnse strijder Taufiq Hammed heeft Doron zich teruggetrokken uit de geheime IDF-eenheid. Maar als blijkt dat de dood gewaande terrorist nog in leven is, komt hij opnieuw in actie.

De daaropvolgende undercoveroperaties van Doron en zijn team – bestaande uit een aantal stoere mannen en een evenzo prachtige als taaie dame – zijn buitengewoon riskant. Dat levert zenuwslopende momenten op, die heel goed worden benut. Zodra er tot actie wordt overgegaan, bevind je je als kijker in de vuurlinie met goed geregisseerde en realistische actiescènes. Op-het-puntje-van-je-stoel-spannend! Gelukkig afgewisseld met af en toe een rustiger tempo en wat ruimte voor enige uitdieping van de teamleden, anders zou je geen nagels meer over hebben…

Een van de beste series op Netflix

De serie is een vreemde eend in de bijt op de streamingdienst: superspannend – ik zei het al eerder maar je voelt een type spanning van een heel andere orde dan bij de meeste Netflix series – veel actie en een prachtige soms wat beklemmende sfeer. Daarbij neemt Fauda je ook mee in de gebruiken, het eten en vooral de mooie landschappen van het Midden-Oosten. En krijg je een aardig beeld van het aanhoudende conflict tussen Israël en Palestina. Niet voor niets noemde The New York Times het in 2017 een van de beste internationale series op Netflix. Momenteel kun je er alle drie beschikbare seizoenen zien, waarvan de eerste twee seizoenen zich afspelen in de Westelijke Jordaanoever, in seizoen drie verplaatst de actie zich naar de Gazastrook.

Trailer van het tweede seizoen, met Engelse ondertitels.

Nieuwe serie pas in 2022…

Het Israëlische station dat Fauda maakt, heeft inmiddels een vierde seizoen aangekondigd. Door de pandemie kan het echter nog wel even duren voordat de nieuwe reeks wordt uitgezonden. Pas daarna komen de afleveringen beschikbaar voor internationale distributie op Netflix en dat kan wel tot eind 2022 duren. Dat is dan weer een stuk minder spannend…

Meer binge-kijken?

Andere Kijk Eens!-tips waren Netflix-series als Ratched, Lupin en Peaky Blinders. Meer geïnteresseerd in een mooi gemaakte thriller? Dan is The Sandhamm Murders een tip van Brigitte Leferink. Van eigen bodem tipte Stella Ruisch Red Light, Oogappels en Vliegende Hollanders.

Openingfoto: Twee Palestijnse kinderen in Gaza bij protesten tegen Israël. Foto: Shutterstock.