Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Nederland is een nieuwe medische televisieserie rijker. Dag&Nacht met Kim van Kooten als hoofd van de afdeling Verloskunde is mooi, goed gemaakt en geeft een actueel beeld van het ziekenhuisleven. De vraag is hoeveel bevallingen een kijker kan aanschouwen….

Getrouwd met het werk

Dag&Nacht is een bewerking van een succesvolle Deense medische televisieserie Dag & Nat, waarin Ella wordt gespeeld door de actrice Sofie Gråbøl (Sarah Lund in de misdaadserie The Killing). Het scenario is bewerkt door Kim van Kooten, die zelf ook de hoofdrol speelt als afdelingshoofd Ella van de afdeling Verloskunde. Ze vindt haar werk leuk maar tobt met het gebrek aan personeel en de beperkte middelen die haar door het ziekenhuis ter beschikking worden gesteld. Verder heeft ze een verhouding met Jerry, een getrouwde kinderarts die zelf ook kinderen heeft. Zowel Ella als Jerry zijn echter in feite getrouwd met hun werk. Zie hier de actuele ontwikkelingen die we uit het nieuws kennen, gekoppeld aan de privé zorgen van de verloskundige Ella.

Het drama dat bevalling heet

De serie Dag&Nacht heeft een uitgangspunt gekozen dat de meeste kijkers niet onberoerd laat: bevallingen. De overgang van een onzichtbaar kind in een bolle buik naar een nieuw mensje, roept op zich al hevige gevoelens op. Koppels, hetero of homo, met een kinderwens raad ik aan te kijken: Je kunt nog terug! Aanstaande moeders kunnen beter niet kijken. Eénmaal zwanger is er immers geen weg terug Anderen zijn bij deze óók gewaarschuwd: je zin in seks vergaat bij bij al die beelden van barende vrouwen. De serie geeft een levensecht beeld en schuwt niet afkeer oproepende scènes die ook bij een bevalling horen.

Overdaad schaadt

Onwillekeurig ga je als moeder je eigen bevalling zien in het licht van al die puffende, hijgende en kreunende vrouwen in Dag&Nacht. Overdaad schaadt. Weersta de verleiding naar aanleiding van de televisieserie en houd de eigen bevalling uniek en voor jezelf. Inmiddels heb ik het baren ruimschoots achter de rug en heb ik naast twee kinderen ook twee kleinkinderen. Anders dan veel vrouwen vind ik een bevalling geen pretje. Een te verduren ellende met onzekerheid over een mooi resultaat. Ik heb één aflevering gezien en ben benieuwd of ik het volhou om elke keer weer te zien hoe ouders in spe aan de bevalling beginnen. Er komen ook alleenstaande moeders langs en andere oudercombinaties. Dat maakt het wel afwisselend. En natuurlijk weet je dat het overspel tussen verloskundige en kinderarts straks wel moet uitmonden in een breuk of relatie. Dat houdt het dan ook weer spannend.

Speciaal voor de serie werd een ziekenhuis in de buurt van Brussel nagebouwd.

Lief en leed

Naast afdelingshoofd Ella en kinderarts Jerry volgen we ook het wel en wee van andere verloskundigen, zoals Trui, Vivi en Louise. De invloed van een baan die het privéleven opslurpt laat zich gelden. Dat gaan we vast in de volgende afleveringen zien. Dat is dan ook een mooi gevolg van deze serie. De verloskundigen worden mensen van vlees en bloed die ieder op een eigen manier omgaan met het helpen kinderen op de wereld zetten. Zoals de kinderarts tegen Ella zegt aan het eind van de eerste aflevering: “Je hebt vandaag negen kinderen gekregen, dat is niet niks…”.

Meer Kijk Eens naar Nederlands drama

Nederlands drama doet inmiddels echt niet meer onder voor het buitenland. Kijk maar eens naar de bioscoopfilm De Veroordeling, Pink Moon of de oorlogsfilm De slag om de Schelde. Neem de ongelooflijke geschiedenis van De Stamhouder of de thrillerserie Rampvlucht. Een glimlach, ook van herkenning bij Oogappels. Of series van omroep Max als Tenminste Houdbaar Tot of Tweede Hans. En laten we De Luizenmoeder niet vergeten! Nog niet genoeg van kijktips? Klik dan hier.

Openingsfoto: ©Nyk Dekeyser/AvroTros