Het vernieuwde en uitgebreide Paleis Het Loo is sinds gisteren,  22 april 2023 eindelijk weer helemaal open! Na vijf jaar renoveren en een uitbreiding (5.000 m2) van het museum onder het voorplein is iedereen weer welkom. Mooi moment zo vlak voor Koningsdag en het tienjarig jubileum van Koning Willem-Alexander. Gert Nonnekes gaat beslist binnenkort het ‘nieuwe’ Paleis Het Loo en het ondergronds museum bezoeken maar hij grijpt dit heugelijke moment aan om de lezers mee te nemen voor een speciale wandeling. Want buiten ’t Loo is het ook mooi! Hij neemt ons mee  ‘Voorbij de Tuinen van Het Loo’. Cryptisch, maar het wordt gauw allemaal duidelijk.

Versailles, Schönbrunn of Het Loo

Ken je ze alle drie? Ik toevallig wel! En om eerlijk te zijn, ‘ons’ Het Loo is misschien wel de mooiste. Weliswaar de kleinste met ook een tuin die qua oppervlakte onderdoet maar toch. Wat ik nog weet van Het Loo vóór de verbouwing is de pracht en praal in de ruimtes. Dat heeft Versailles ook wel, maar het viel in Slot Schönbrunn (Wenen) wat tegen. Kijkend naar de tuinen moet ik toegeven, dat we de Oostenrijkse en Franse tuinen in een verkeerd jaargetijde hebben bezocht: alles kaal, beelden ingepakt, fonteinen die niet werkten. Dat was in de tuinen van ’t Loo anders. En daar is veel te zien!

Alleen de plantjes zijn nieuw…

De tuin in geuren en kleuren

De Paleistuin van Het Loo heeft de vorm zoals die was in de 17e eeuw. Natuurlijk, her en der staan er wat nieuwe plantjes en bloemetjes, want die hebben nu eenmaal niet het eeuwige leven. Maar de fonteinen zijn origineel. En de rozentuin kleurt en geurt als vanouds.

Het is een mooi geheel zo met die strakke witte paden en sierlijke plantvakken. Kunst heeft een mooi plaatsje gekregen tussen de kleurige en fleurige planten en bloemen. Aan het einde van de Paleistuin de spierwitte Collonades. Een mooie afsluiting. Tijd voor een kopje koffie of even hangen op de balustrade met uitzicht op de tuinen en het Paleis. Maar zijn de Collonades wel het einde? Nee, zeker niet! Achter de Collonades begint het Paleispark! Dat wist je misschien niet maar het is absoluut een wandeling waard!

Wandelen met de 3W’s

Waan je even in de 19e eeuw. De tijd dat Willem I, Willem III en later Wilhelmina op Het Loo verbleven. Doe alsof je een chique pak aan hebt met vlinderdas en hoge hoed of een prachtige fluwelen jurk met een parapluutje tegen de zon. Je bent dan helemaal klaar voor de Oranjewandeling’.

Flaneer door het 650 ha grote park met in gedachten de 3W’s. De paden waarover je loopt hebben zij ook bewandeld. De start is bij de mozaïekwand en je passeert allereerst een herdenkingszuil van leerlingen van de Hogere Burgerscholen voor de trouwdag van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik. Over de kronkelpaden ga je verder naar de veldvijver.

Badhuis, boothuis, theehuis

Koning Willem III zwom, net als eigenlijk alle Oranjes, graag in de veldvijver. Speciaal voor hem werd een mooi, nog authentiek, badpaviljoen gebouwd. Zittend op het bankje of staande op de steiger heb je mooi uitzicht over het meer, het eilandje met de prachtige bomen en, afhankelijk van het jaargetijde, de bloeiende rododendrons.

Via de Leeuwenbrug met de leeuwen van ‘Het Oude Loo’ loop je naar de andere kant van het meer. Het boothuisje trekt je aandacht. Niet zomaar een plek in het park. Koningin Wilhelmina schreef hier haar memoires: ‘Eenzaam maar niet alleen’. Doorlopend over de Kanaalse Brug kom je bij het prachtige Theepaviljoen in dezelfde stijl als het badpaviljoen. De lange met een pergola overkapte steiger nodigt uit om naar het water te lopen en te kijken naar de al tientallen jaren oude karpers.

De veldvijver.
Bad- en theepaviljoen in zelfde stijl.
Lange laan met aan het einde het Loo.

Een heerlijk Oranje-dagje

Het grote blauwe boothuis is het laatste gebouw wat je tegenkomt. Het Koninginneneiland kan je jammer genoeg niet goed zien. De moderne koperen brug (Peter Struycken, 2003) leid je via een lange laan met uitzicht op Paleis Het Loo terug naar de mozaïekwand. Even uitrusten op een van de bankjes en terugkeren in de huidige tijd. Een mooie wandeling zit erop. Nu nog even genieten van de Paleistuinen, misschien een kopje koffie, of wellicht een wijntje in de uitspanning ‘Prins Hendrik Garage’ en dan terug naar de parkeerplaats. Een heerlijk Oranje-dagje!

Meer lezen over wandelen

Eerder nam Gert ons al mee op een wandeling door UtrechtHaarlem en het mooie historische dorp Sloten maar ook naar het historisch beladen Westerbork. Wandelen in het donker deed hij ook tijdens de Midzomernachtloop. Nederland verder te voet verkennen? Vorig jaar beleefden we de lente bij de Veluwse Renderklippen. We beproefden het Liefdespad bij Ruurlo. Grensoverschrijdend wandelen deden we bij de Vaalserberg. En we genoten van het bijzondere landschap van de Wouwse Plantage. Kees Rooze trad in het voetspoor van de oermens bij de Pietersberg.

Alle foto’s: ©Gert Nonnekes