Wat een eetfeest!

Een extra reden om een dagje (of langer) Amsterdam te doen. Ook dit jaar is er van 17 tot en met 21 mei het geweldige eet- en drinkevenement Het Weekend van de Rollende Keukens in het Westerpark. Gert Nonnekes blikt terug op ‘zijn’ afgelopen edities en geeft een voorproefje voor dit jaar. Het is een aanrader!

Ze rollen voor de 15e keer…

…en wij gaan er voor de 5e keer naartoe: het weekend van de Rollende Keukens.
Een enorme happening met eten, drinken, muziek en vooral veel gezelligheid. Zien en gezien worden. Een beetje flaneren over de paden met een wijntje en een warm hapje in de hand. Elkaar ontmoeten, ergens staande of zittende op het gras of aan een tafeltje. Wat te eten en wat te drinken. Gratis toegang maar neem wel genoeg geld mee (of pasjes) als je van een goede hap en een lekkere slok houdt.

Voor de 15de keer in het Westerpark in Amsterdam.

Weekend van de Rollende Keukens eerste foodfestival

Het begon in 2008 als een leuk buurtfeestje. Een idee van Koen en Igor, buren in de gebouwen van de voormalige Westergasfabriek. De een had een keukenwagen, Cantina Mobilé, prominent aanwezig) en een reuzenradje. De ander, Mister Kitchen, is groot geworden in het bedenken en ontwikkelen van van alles rond koken en eten.

Grote food-festivals met trucks van waaruit eten werd geserveerd bestonden nog niet echt. En toch waren er her en der wel al van die tot verkoopwagen omgebouwde bestelbusjes, met keukens opgetuigde aanhangers en caravans met een opklapbaar raam. Dit jaar rollen er meer dan 100 (!) naar het manifestatieterrein in het Westerpark! We verheugen ons er op.

Er wordt gerekend op veel bezoekers.

Kóffie, thee, limonadeeee (en meer)

In de jaren ’60 had je op stations van die verkopers met een flinke kar. Die riepen dan: “Kóffie, thee, limonadeeeee”. Ik moest er opeens aan denken toen ik aan het tikken was. Menigeen riep er zachtjes achteraan: “…en vieze boekjes’. Maar dat terzijde. Dat verkoopkarretje was eigenlijk een beetje de voorloper van de foodtrucks van nu. Weliswaar groter maar dat is eigenlijk met alles zo.

Tijdens het weekend van de Rollende Keukens kom je niet ‘op de koffie’. Hoewel, ze serveren het wel degelijk. Biologisch, espresso, slap of extra sterk, met een smaakje of puur. Misschien liever warme chocolademelk? Wil je slagroom erop? Natuurlijk! Het is feest. Thee? De meest exotische varianten. Limonade voor de kinderen is er ook! Die kan je ook gerust meenemen! Die komen écht wel aan hun trekken.

Wat schaft de pot?

Het is elk jaar afwachten als je het terrein oploopt: Zijn dezelfde er? Weet je nog, die puddingbroodjes! Of nee, die gefrituurde asperges! Die curry met dat op zo’n oliedrum gebakken, zelfgemaakte naanbrood was geweldig. De kinderen smulden van de wafel op een stokje gedoopt in chocolade met spikkels. En van de hotdog.

Vaak zie je bekenden weer terug. Regelmatig zijn er weer andere. Aan de uitingen op de kar is duidelijk wat ze verkopen: Frans, Italiaans, Mexicaans, puur Hollands of Thai’s. Van worstjes tot poffertjes, van spareribs tot pannenkoeken, van een cocktail tot een speciaal biertje. Van yoghurttoetjes tot ijsverrassingen. Ik kan nog wel even doorgaan. Alles wat je eet (of nooit eerder hebt gegeten…) staat er wel. Gelukkig in bescheiden porties. Ik raad je aan om voor die tijd niets te eten. Je komt ruimschoots aan je trekken.

Weekend van de Rollende Keukens
Duidelijk: kinderen komen ook aan hun trekken….

Je drinkt wat en danst op de muziek

Het drinken hebben ze goed geregeld! Dat doen ze vanuit een paar grote tenten verspreid over het terrein. Je koopt je eerste drankjes incl. een hardplastic onbreekbaar ‘glas’. Daar betaal je statiegeld voor. De volgende ronde kan je de glazen (of bierkan…) weer laten vullen of krijg je een schone na inleveren van de vuile. Drink je niks meer? Dan krijg je bij inlevering van de glazen het statiegeld terug. Helemaal top.

De hele dag door zijn er uiteenlopende optredens. Op een groot podium een Rock Band of een coverband. Wat dacht je van Country and Western bij de BBQ-wagen? Of van die panfluiters bij de exclusieve Mexicaanse worstjes? Een Frans chanson bij de crêpes-caravan heb ik nog niet gehoord. Maar je weet maar nooit…

Vooraf warm draaien kan door het bezoeken van de Facebookpagina. Je trekt daarna meteen je jas aan!

Meer tips voor een bezoek aan Amsterdam

En als je dan toch in Amsterdam bent, dan kun je het mooi combineren met een bezoek aan die ándere kant van onze hoofdstad. Vlakbij het Westerpark kun je bij het Van Eesterenmuseum een architectuurwandeling maken in het teken van de Wederopbouw in Amsterdam-West. In Amsterdam-Zuid ligt het Amstelpark, ooit het terrein van een Floriade, nu bloeien er talloze rododendrons. Voor wie nog niet zo bekend is met Amsterdam, is het leuk om met Gert Nonnekes de Kerkstraat af te wandelen. Bijna 2 kilometer historie. Of kijk iets verder dan Amsterdam-West en maak een mooie wandeling door het dorp Sloten, dat zich lang verzette tegen het opslokken door de hoofdstad.

Alle foto’s: ©Gert Nonnekes