Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Laat de mannen maar thuis en ga met vriendinnen naar het vervolg op de film Book Club, The Next Chapter. En vergeet de fles rosé niet!

Het draait niet om boeken lezen…

Ging het in de eerste Book Club om het samen lezen van ‘Vijftig tinten grijs’, in The Next Chapter, is het ‘De alchemist’ van Paulo Coelho. Veel verder dan het citaat uit het boek aan het begin van de film komt het niet in dit luchtige, vooral romantische vehikel voor actrices Jane Fonda, Candice Steenbergen, Diana Keaton en Mary Steenburgen.

In Book Club, The Next Chapter, reizen de vriendinnen af naar Italië. En natuurlijk moeten ze naar Toscane, want daar gaan alle Amerikanen graag naar toe…En was dat ook niet ooit het plan toen ze nog jong waren? En nu is er een mooie aanleiding want Vivian (Jane Fonda) heeft het aanzoek van haar geliefde Arthur aanvaard (Heerlijk om nog eens naar het mooi oud geworden idool uit Miami Vice, Don Johnson te mogen kijken).

Zelfspot in Book Club, the Next Chapter

De scriptschrijvers hebben zich tijdens het vrijgezellenreisje meer dan in de eerste editie ingehouden met dubbelzinnige opmerkingen en dat maakt The Next Chapter wat minder plat. Opnieuw zijn de opmerkingen die de vriendinnen maken, ook over elkaar, goed voor een glimlach. Zo wordt bij een eeuwenoud beeld in Rome geconstateerd dat ze ‘vast iets heeft gedaan’ om er na zo’n tijd nog zo goed uit te zien.

Dat maakt de Book Club, The Next Chapter een heerlijk niemendalletje, zoals Marlies Mielekamp ook bij in 2018 constateerde. Leuk om inmiddels 70+ vrouwen te zien dollen met mánnen die deze keer een tikkeltje jonger zijn dan zij.

Aardige wending

Af en toe ligt het er ook net iets te dik bovenop, bijvoorbeeld als het viertal strandt langs de weg met een lekke band. Maar net als aan het einde van Book Club, The Next Chapter, de glazuur van mijn tanden wil springen, kent het verhaal dan toch weer een aardige wending. Genoeg om de vrij gevochten actrice die Jane Fonda ooit was, op haar 85ste nog even terug te zien.

Trailer van Book Club, dat in Nederland wordt uitgebracht door Universal Pictures.

Meer lezen

Marlies Mielekamp schreef naar aanleiding van de eerste Book Club ook een verhaal over échte leesclubs. Nog meer oude coryfeeën of het witte doek zien? Stella Ruisch ging naar de laatste film van Clint Eastwood, Cry Macho. Gelauwerd acteur Anthony Hopkins is inmiddels net zo oud als Jane Fonda, maar met de film The Father voegde hij weer een imposante acteerprestatie toe aan zijn oeuvre.

Openingsfoto: Hoofdrolspelers Mary Steenburgen, Jane Fonda, Candice Bergen en Diane Keaton bij de première deze week in New York. Foto: Universal.