Inmiddels draait het vervolg in de bioscoop maar toen ik de trailer van de eerste Book Club als voorfilm in de bioscoop zag, dacht ik meteen: die ga ik zien! Wat me vooral aantrok was dat er twee coryfeeën in meespeelden: Jane Fonda en Diane Keaton die in diverse andere, serieuzere films schitterden. En de humor die van het doek afspatte.

Platte grappen en synergie

Afgelopen zondag ging ik dan ook met vriendin Ellen, lid van een leesclub en oud docent Engels, naar Book Club. Om gaandeweg te ontdekken: ja, het verhaal is mager en de grappen nogal plat maar wat een synergie sprankelt er tussen de vier dames! Naast de twee coryfeeën zijn dat Candice Bergen en Mary Steenburgen. Ras comédiennes zo blijkt.

Book Club begint met voorstelrondje

Het verhaal begint – nadat duidelijk is dat ze samen een leesclub vormen – met een voorstelrondjes van de dames. Fonda speelt een rijke hoteleigenaar die wisselende relaties heeft maar eigenlijk nog steeds treurt om het verlies van haar grote liefde 40 jaar geleden. Keaton is een weduwe die altijd gezorgd heeft voor anderen en nu bemoederd wordt door haar twee dochters. Die willen dat ze haar grote huis opgeeft en bij een van hen in het souterrain komt wonen.  Steenburgen is getrouwd met een net gepensioneerde man die zijn weg in hun nieuwe leven nog moet vinden. Daardoor heeft hij al een half jaar geen seks met zijn vrouw gehad. Bergen tenslotte is de enige vrouw van haar jaar die het tot federaal rechter schopte maar haar man is er vandoor met een jonge vlam. En eigenlijk wil ze hem terug.

Lezen met rode oortjes

Het start als hoteleigenaar Fonda voorstelt het boek ‘Vijftig tinten grijs‘ te gaan lezen. De andere vrouwen moeten daar niet aan denken, rechter Bergen oppert: seks is toch niets meer met onze lijven. Waarop Fonda reageert met: “Speak for yourself, spreek voor jezelf.” Met rode oortjes zie je daarna de vrouwen in het boek lezen. Wat dan volgt is dat Fonda bij toeval haar vroegere geliefde ontmoet en rechter Bergen  via internet gaat daten.  Steenburgen probeert haar man te verleiden, wat tot hilarische scenes leidt wanneer ze 2 tabletten Viagra in zijn bier doet. En weduwe Keaton ontmoet in een schitterende scene een knappe medepassagier in het vliegtuig die piloot blijkt te zijn. Wat er dan allemaal gebeurt en hoe het uiteindelijk afloopt, daarvoor moet je echt zelf de film gaan zien!

80-jarige Fonda

book club

Jane Fonda, inmiddels ruim tachtig maar oogt als zeer fitte zestiger!

In de film spelen de dames zestigers, alleen Mary Steenburgen voldoet aan die leeftijd. Bergen en Keaton zijn boven de zeventig en Fonda werd vorig jaar december zelfs tachtig. Maar je ziet ze echt als zestigers, Fonda oogt met haar perfecte figuur zelfs jonger! Natuurlijk blijft Book Club een niemendalletje, maar Ellen en ik hebben ervan genoten, vaak gelachen, en o, wat kan dat lekker zijn! Na de film praatten we nog wat na en kwamen op het idee in een volgend artikel Ellen te laten uitleggen  hoe het er écht aan toe gaat in een leesclub.