Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Vergeet ER en George Clooney. Brigitte Leferink is inmiddels in de ban van de medisch directeur van New Amsterdam, een ziekenhuisserie op Videoland en Netflix.

Geen seconde spijt

‘Ik heb een tip: kijk New Amsterdam’ zei een vriendin een paar maanden geleden. Ik had nog nooit van de serie gehoord, had niemand anders er ooit over gehoord, maar omdat deze vriendin vaak goede aanbevelingen heeft, dook ik in de wereld van de Amerikaanse ziekenhuisserie. Geen seconde spijt.

New Amsterdam is geen serie als elke andere ziekenhuisserie. Natuurlijk zijn er elementen hetzelfde: de hectiek van de Eerste Hulp, spannende operaties, lastige patiënten, ingewikkelde relaties tussen het personeel onderling en gedoe met het bestuur. Dat zie je in elke ziekenhuisserie terug. Het bijzondere aan New Amsterdam is de onorthodoxe manier waarop de medisch directeur te werk gaat. Voor hem bestaan problemen niet. Hij vindt overal een oplossing voor onder het mom ‘How can I help?’.

In ‘New Amsterdam’ wordt buiten de lijntjes gekleurd

Medisch directeur dr. Max Goodwin (een mooie rol van Ryan Eggold) kleurt graag buiten de lijntjes van zorgverzekeraars, de gemeente en van protocollen die er binnen New Amsterdam zijn afgesproken. ‘Wij zijn er voor de patiënten, het doet er niet toe of ze verzekerd zijn.’ Hij zorgt voor eigen pasjes van het ziekenhuis voor onverzekerden, richt een hospice in als hij erachter komt dat terminale patiënten ontslagen worden en terecht komen op een plek waar niemand zijn laatste dagen wil slijten en laat mensen die hun rekening niet kunnen betalen werkzaamheden in het ziekenhuis verrichten om hun schuld te vereffenen.

De ziekenhuisserie is gebaseerd op het boek Twelve Patients: Life and Death at Bellevue Hospital van Eric Mannheimer. Mannheimer vertelt daarin over de meer dan dertien jaar dat hij medisch directeur was van het oudste openbare ziekenhuis van New York én er patiënt was. Als je de serie bekijkt zou je willen dat elk ziekenhuis zo’n directeur had. Iemand die niets op heeft met bureaucratie of geld verdienen maar het beste wil voor de mensen die aan de zorg van de artsen zijn toevertrouwd.

Geniet van de 89 afleveringen van New Amsterdam

In Amerika namen de kijkcijfers in het vijfde seizoen af. Een verder vervolg lijkt er niet te komen. Dus geniet nog maar even van de 89 afleveringen die nu te zien zijn.

Trailer van het eerste seizoen van New Amsterdam.

Meer Kijk Eens

Brigitte Leferink ontdekte voor Meerdanvijftig.nl al eerder televisieparels als de Turkse serie Terzi. en het Zweedse Midsommernatt. Ze keek bij de streamingdienst uit nostalgie ook de serie ‘Band of Brothers’ terug. Wendy Voois was onder de indruk van Peaky Blinders. Nog meer kijktips? Klik dan hier.

Openingsfoto: Dr. Max Goodwin (Ryan Eggold) en rechts dr. Helen Sharpe (Freema Agyeman) voor wie hij warme gevoelens krijgt.