Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Band of Brothers is sinds vorige week opnieuw te zien bij Netflix. Een serie die je gezien moet hebben, vindt Brigitte Leferink.

De lotgevallen van Easy Company

Ruim twintig jaar nadat de serie Band of Brothers op de Nederlandse televisie te zien was, kun je de lotgevallen van de Easy Company in de Tweede Wereldoorlog nu volgen op Netflix. Het bijzondere aan deze productie is niet alleen dat het op waarheid berust. In elke aflevering komen ook mannen aan het woord die daadwerkelijk deel uit maakten van Easy Company. Mannen die de training in Amerika volgden, die zelf landden in Normandië, aan de poorten van een concentratiekamp stonden en aan het eind van de oorlog bij het Adelaarsnest van Hitler waren.

Band of Brothers houdt geschiedenis levend

De laatste overlevende van Easy Company is in 2022 overleden. Steven Spielberg en Tom Hanks zorgden door de televisieserie ervoor dat de geschiedenis levend blijft. Dat je naast de gruwelen van de oorlog ook de kameraadschap tussen de manschappen ziet. Bekende acteurs als Damian Lewis, Ron Livingston en David Schwimmer kropen in de huid van echte mensen. Bange, vloekende, moedige, eenzame soldaten.

De samenwerking met oorlogsveteranen zorgde er mede voor dat Band of Brothers realistisch is. Historisch goed in elkaar zit en dat de oorlog van binnenuit, vanuit de strijders aan het front wordt gezien en beleefd.

Beelden staan in mijn geheugen gegrift

Ik zag Band of Brothers rond de eeuwwisseling op tv en het verbaasde en verraste me hoeveel beelden in mijn geheugen gegrift staan. Dat ik me zoveel scenes herinnerde.  Het was en is een serie die je gezien móet hebben. Hij werd genomineerd voor negentien Emmy Awards en won er zes. Verder won de serie een Golden Globe voor ‘Beste miniserie of Televisiefilm’, een American Film Institute award en een Writers Guild Award. Die laatste voor de zesde aflevering, Bastogne. Hoeveel meer aanbevelingen om te kijken wil je hebben?!

Historische beelden en interviews onderstrepen het verhaal van Band of Brothers.

Nog meer tips na ‘Band of Brothers’

Netflix weet menigeen aan de buis te kluisteren. Wendy Voois tipt de troosteloze pracht van Peaky Blinders. Stella Ruisch keek met plezier naar Guillermo del Toro’s Pinokkio en natuurlijk The Crown. Ze kreeg tegenstrijdige gevoelens bij de serie waarin Harry & Meghan hun leven uitspinnen voor de camera’s. Maar Netflix opent ook de wereld voor de televisiekijker. Want hoe had Brigitte Leferink anders de Turkse serie Terzi kunnen ontdekken?

Openingsfoto: Netflix