Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Vergeet de Disneyfilm en laat je meeslepen in Guillermo del Toro’s prachtige versie van het aloude Italiaanse verhaal van Pinocchio. Volkomen terecht werd de film afgelopen zondag onderscheiden met een Oscar voor de beste animatiefilm. Te zien op Netflix.

Japie Krekel en mijn stempeldoos

Onwillekeurig denk ik bij Pinocchio altijd aan de stempeldoos die ik als 8-jarige voor mijn Eerste Heilige Communie kreeg. Het waren afbeeldingen uit de film van Disney die toen al meer dan een kwart eeuw oud was. Ik koesterde het bezit tot dat de randen van de kartonnen doos het begaven en de inkt was opgedroogd.

Disney heeft zelf een ‘live action’ versie gemaakt van Pinokkio met Tom Hanks in de rol van Gepetto.

Dus een beetje jammer is het wel dat Japie Krekel Sebastian heet in de nieuwe versie van Pinocchio. Maar verder is na het zien van zijn film de Disneyversie Pinokkio onmiddellijk uit mijn geheugen verdrongen. Want de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro verbeeldt het verhaal van Pinocchio nog beter dan het origineel dat de Italiaan Carlo Collodi schreef in 1883.

Na 14 jaar werd Pinocchio voltooid

De film is het product van volharding. Geldproblemen zorgde ervoor dat Del Toro, die in 2018 nog twee Oscars won met ‘The shape of water’ (beste film, beste regisseur), er 14 jaar over deed. Het lukte dankzij geld van Netflix Pinocchio samen met co-regisseur en animatie-expert Mark Gustafson alsnog te voltooien. 

Wie verbergt het monster in zich

Wie Pan’s Labyrinth en Shape of Water heeft gezien, weet dat Guillermo del Toro van monsters houdt en de grens tussen de vaak wrede werkelijkheid en magie graag laat vervagen. Pinocchio verplaatste hij daarvoor naar de jaren dertig van de vorige eeuw. De opkomst van het fascisme in Italië met Mussolini vervlecht hij met het droevige verhaal van Gepetto en zijn tot leven gewekte marionet Pinocchio. De vraag wie het monster in zich verbergt toont Pinocchio. En ook een aardige gedachte: dat fantasie en leugens mensen uit een benarde positie kan bevrijden.

Guillermo del Toro maakte een magische film van Pinocchio.

Pinocchio is geen film om met heel kleine kinderen naar te kijken maar volwassenen die het kind in zichzelf nog kunnen aanspreken, beleven een mooi filmavontuur.

Meer lezen over Oscarfilms

Naast Pinocchio en Tár kreeg ook The banshees of Inisherin dit jaar een flink aantal nominaties in Oscar-categorieën . Leuk om nog eens na te lezen welke -Oscar-films we een aantal jaren geleden mooi vonden. In 2017 pikten wij deze Oscargenomineerden eruit. Winnen dat jaar deed o.a. La La Land van Damien Chazelle, die nu kanshebber is met Babylon . Dat jaar kozen we deze films tot de mooiste. Welke vonden we in 2018 mooi? Daar hoorde in ieder geval Three Billboards outside Ebbing toe. Frances McDormand werd terecht bekroond met een Oscar. Meer Kijk Eens-tips? Klik dan hier.

Openingsfoto: Gepetto en Pinocchio in Guillermo del Toro’s versie van Pinocchio. Foto:©wwentertainment