Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Vanaf vandaag is Babylon te zien in de bioscoop. Niet alleen een film over het begin van Hollywood maar ook gemaakt in de traditie: groots en meeslepend. Dus voer voor filmliefhebbers.

Weergaloos

Na zo’n 20 minuten wordt de titel van de film in beeld gebracht maar dan heeft maker en bedenker Damien Chazelle (Whiplash, La La Land) allang duidelijk gemaakt waarom hij voor ‘Babylon’ koos. We worden meegenomen in een hoog tempo gemaakt, weergaloos en muzikaal spektakel, dat na 3 uur en 9 minuten ophoudt. Na afloop zoekt de bioscoopbezoeker naar adem happend de uitgang op, blij om wat frisse lucht in te ademen.

Roaring twenties

In de tussentijd hebben we een heel ander beeld van Hollywood in de jaren twintig, dan wij en onze generatiegenoten tot op heden hebben gehad. Bij de ‘roaring twenties’ moeten we ons veel meer voorstellen dan ‘een martini-tje te veel’ op feestjes, constateerden Damien Chazelle en zijn team na grondig onderzoek. Cocaïne was ook al beschikbaar op de vele uitzinnige feesten die er aan het begin van Los Angeles als filmstad werden gehouden. Babylon werd onder andere gefilmd op een locatie op een paar uur rijden van de stad. Speciaal begin vorige eeuw gebouwd door een Hollywood-mogul om buiten het oog van de wereld volledig los te gaan.

Gebaseerd op historische figuren

Hoe? Dat laat Damien Chazelle ons in Babylon zien door de ogen van Manny Torres (Diego Calva). De Mexicaan heeft alles er voor over om deelgenoot te worden van de filmwereld, “Van iets groters.” Als manusje van alles lost hij de problemen van de regisseurs, producenten, acteurs en actrices op. Zowel zijn rol als die van Hollywood dromende Nelly laRoy (Margot Robbie) zijn een samenraapsel van historische figuren die in de jaren ’20 het decor van Hollywood domineerden.

Manny Torres (Diego Calva) klampt zich vast aan filmster Jack Conrad (Brad Pitt) om onderdeel te worden van Hollywood. Foto: ©Paramount Pictures.

Brad Pitt

Brad Pitt, voorzien van het snorretje van Clark Gable, zien we als filmster Jack Conrad op het toppunt van zijn roem, klaar om af te glijden naar de vergetelheid. Complimenten voor de liefdesscène, waarin duidelijk wordt dat de held van de stomme film de overgang naar geluid niet kan maken met overtuigend gesproken tekst.

Babylon vergt zitvlees

Damien Chazelle heeft met Babylon een film gemaakt van ouderwetse Hollywood-proporties en dat is niet alleen vanwege het brede beeld op het doek en de massascènes. Want de muziek op basis van jazztrompettist Sidney Palmer (overtuigend gespeeld door Jovan Adepo) is prachtig en de montage van de scènes is duizelingwekkend. Iets korter had de film wel gemogen, want 3 uur en 9 minuten vergt wel zitvlees van de bioscoopbezoeker. Maar dan heeft hij wel een fantastische en unieke filmervaring opgedaan.

Babylon wordt in Nederland uitgebracht door Universal Pictures International.

Meer Kijk Eens

Babylon is uniek in zijn soort. Maar mooi historisch Engelstalig drama is er genoeg. Zo is Belfast ook een aanrader, vond Karin de Lange. Downton Abbey, a new era behoort tot de publiekslievelingen van 2022. BBCFirst zond de sfeervolle Agatha Christie-verfilming ‘Why didn’t they ask Evans’ uit dezelfde periode als Babylon uit. Wordt de film straks net zo’n goude oude als ‘Gejaagd door de wind’ of ‘The Godfather’? En is Damien Chazelle straks net zo’n grote Hollywoodster als Charlie Chaplin? De tijd zal het leren.

Openingsfoto: Al dansend op een decadent feest speelt de arme Nelly LaRoi (Margot Robbie) zich in beeld bij de Hollywoodproducenten. ©Paramount Pictures.