Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Geniet van de prachtige filmtrilogie The Godfather op de mooiste plek om de films te zien: in de bioscoop. Tot en met dit weekeinde, in een vanwege het 50-jarig bestaan gerestaureerde versie.

Meer dan het geweld

Ik houd niet van geweld. Er is al genoeg ellende op de wereld. Denk maar aan de Russische aanval op de Oekraïne deze week. Om dan naar geweld te kijken op het scherm voor je vertier… In gedachte hoor ik me zelf dan vertellen: ‘We hebben zo’n leuke avond uit gehad! In de film was die schietpartij en er werden nog allerlei mensen vermoord.’ Dus een beetje raar om hier toch een pleidooi te houden voor de filmtrilogie over The Godfather.

Maar dat komt omdat The Godfather meer is dan het afschuwelijke geweld dat erin voorkomt. Waarvan niet het doden van een mens maar het afgehakte hoofd van een paard in een bed op mij het meest indruk heeft gemaakt. Het zijn prachtig geënsceneerde beelden, de muziek blijft na een halve eeuw door je ziel snijden en het verhaal heeft de tragiek die je als kijker aan het scherm kluistert.

Automatisch weer kijken

Zelden zie ik films voor de tweede keer. Maar als The Godfather weer eens wordt uitgezonden op televisie en manlief zappt er naartoe, ga ik automatisch meekijken. Al is het maar om Marlon Brandon (die ik weergaloos mooi vond in A Streetcar named Desire) opnieuw te zien sterven in die prachtige tuinscène. Of als Kay haar man Michael, de nieuwe Don, voorgoed verlaat. En meteen inzichtelijk maakt dat macht en geweld geen liefde kunnen vasthouden.

The Godfather na Citizen Kane en Casablanca

The Godfather betekende de doorbraak van regisseur Francis Ford Coppola. Het gaf een nieuwe impuls aan de carrière van Marlon Brando en  het betekende ook de ontdekking van Al Pacino en Robert de Niro als acteurs. Op het lijstje van het American Film Institute  (de organisatie achter de Oscars) staat de film achter Citizen Kane met Orson Welles en Casablanca met Humphrey Bogart en Ingrid Bergman op de derde plek van films aller tijden. Nog voor Gejaagd door de Wind, die andere film die ik meer dan een keer heb gezien.

Alle reden dus, om de gerestaureerde van een hogere resolutie voorziene beelden en het verbeterde geluid, dit weekeinde op de mooiste plek te zien voor films van dit kaliber: in de bioscoop. Streamen via o.a. Pathé Thuis en Amazon Prime kan ook nog.

The trailer van de jubileumvoorstelling, die in Nederland wordt uitgebracht door Universal Pictures International.

Meer kijken

Eerder tipten we hier ook de meesterlijke films van Charlie Chaplin, die ‘remastered’ weer in de bioscoop zijn te zien. Andere televisieseries waarin geweld voorkomt maar o zo spannend en mooi gemaakt, zijn ‘Peaky Blinders’ en ‘Fauda’ vindt Wendy Voois, ‘The Serpent’ volgens Brigitte Leferink en ‘Black Space’.