Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Brigitte Leferink legt graag uit waarom ze de Netflix-serie Black Space zo goed vindt.

Black Space boeiend van begin tot eind

Black Space is een 8-delige Israëlische televisieserie. En het is voor het eerst dat ik een serie zag uit dit land. Mijn zus had me de serie aangeraden en het was een goede tip. Boeiend van begin tot eind.

Het begint met een schietpartij op een middelbare school waarbij vier leerlingen worden gedood. In eerste instantie wordt gedacht aan een politiek motief en worden drie Palestijnse dakdekkers verhoord. Rechercheur Rami Davidi, oud-leerling van de school en belast met het onderzoek, merkt als snel dat de Palestijnen er niets mee te maken hebben. Vanaf dat moment zijn alle leerlingen die op het moment van de schietpartij aanwezig waren verdacht (het personeel wordt buiten beschouwing gelaten. Waarom is me ontgaan).

Net als je denkt dat je het doorhebt….

Er ontvouwt zich een kat- en muisspel tussen recherche en verdachten. Daartussendoor krijgen we een kijkje in het leven van de rechercheur en ontdekken we beetje bij beetje de relatie tussen hem en de school. Wat is er in het verleden gebeurd? In hoeverre heeft dat invloed op het heden? De interactie tussen leerlingen komt ook ruim aan bod. Verliefdheden, afwijzingen, buiten de groep vallen, drugsgebruik, misbruik, onderlinge wreedheden… het zit er allemaal in.

De serie hield me aan mijn stoel gekluisterd. Normaal wil ik bij een Engels- of Duitstalige serie wel eens een klusje tussendoor doen maar dat is hier onmogelijk. Zonder ondertiteling is de taal niet te volgen. Gelukkig kun je het beeld af en toe even stil zetten. Maar niet alleen vanwege de taal kun je geen scene overslaan. Black Space is een spannende serie, van begin tot eind, met verschillende plotwendingen. En net als je denkt dat je het doorhebt, blijkt het verhaal toch weer anders. Een serie dus, waardoor je 8 afleveringen lang geboeid naar het scherm kijkt. En dus een aanrader voor wie van spanning houdt. Nu al uitkijken dus naar de volgende geplande seizoenen….

Een indruk van de serie op Youtube.

Kijk eens verder naar spannende televisieseries

Eerder tipte Brigitte Leferink de spannende serie The Serpent, gebaseerd op een waargebeurd verhaal en Morden i Sandham, een Zweedse misdaadserie waar vooral de prachtige styling opvalt. En ze tipte ook de Netflix-serie Lupin. Stella Ruisch besprak de Nederlandse film De Veroordeling en Wendy Voois tipte Fauda, een serie over het Palestijns-Israëlische kwestie. Karin de Lange zag de remake van Berlin, Alexanderplatz en Riders of Justice, die nu nog in de bioscoop speelt.