Even dacht ik na lezing van de korte inhoud dat Proxima over mijn eigen strijd zou gaan; de combinatie van werk en kinderen. Maar de film van Alice Winocour over een astronaute, die traint om een jaar in de ruimte door te brengen en afscheid moet nemen van haar dochtertje, pakt anders uit. Vanaf vandaag is Proxima met oud-Bondgirl Eva Green als astronaute Sarah in de hoofdrol te zien in de bioscoop.

Astronaute Sarah kent mijn problemen met een gebrek aan kinderopvang niet. Integendeel, Sarah’s ex, een begenadigd astronaut staal al klaar om dochtertje Stella -een indrukwekkende en geloofwaardige rol van Zélie Boulant-Lemesle- op te vangen. Toch worstelt ook Sarah met de combinatie werk en moederschap. Maar dan op een andere manier.

Het verdriet om de naderende scheiding…

Gevoelsconflict

Met haar uitverkiezing voor de ruimtevlucht, gaat een droom van Sarah in vervulling. Ook al houdt dat wel een langdurige scheiding van haar achtjarig dochtertje in. Hun beider worsteling daarmee, bepaalt de inhoud van Proxima. Ook al gaan Sarah en Stella nuchter met de naderende scheiding om, toch is het verdriet en het aanstaande gemis voelbaar. Stella neemt het haar moeder uiteraard kwalijk en laat dat duidelijk voelen. Zo rechtlijnig als achtjarige kinderen dat kunnen doen. Toch weet ze op een creatieve manier met de scheiding van haar moeder om te gaan. En ook Sara voelt op de beslissende momenten aan hoe ze haar dochter en daarmee de band met haar, kan redden. Ondanks de keuze om weg te gaan. Je moet er niet aan denken dat ze misschien omkomt in de ruimte…

Zoveel vrouwen in de ruimtevaart

Ondertussen zien we in Proxima hoe de wereld van een astronaut in training eruit ziet. Er is gefilmd op verschillende locaties van de ESA, in Europese ruimtevaartcentra. We zien Sarah onder water trainen, horizontaal hardlopen op een bewegende muur en onder tijdsdruk een reddingsoefening doen. De film werkt toe naar de lancering van de raket die naast Franse astronaut Sarah, een Amerikaan en een Rus naar Mars moet brengen. Een voorbeeldige internationale samenwerking in de ruimte. De Grande Finale bestaat natuurlijk uit de lancering in Rusland.

Nooit geweten dat er zoveel vrouwelijke astronauten zijn.

Aftiteling

Opmerkelijk is dat de aftiteling heel wat foto’s laat zien van vrouwelijke astronauten met hun kinderen. Baby’s, peuters, schoolkinderen en tieners met hun de ruimte bestormende moeders. Dit maakte eigenlijk op mij meer indruk dan het spectaculaire einde met de lancering . Waren er zoveel vrouwelijke astronauten in de ruimte?! Nooit geweten! De film richt de aandacht op hen….tenminste als je blijft zitten bij de aftiteling.

En papa dan?

Stella’s papa in Proxima is de ideale co-ouder. Hij vindt het geen probleem om haar een jaar in huis te nemen en is vol begrip voor de problemen van Sarah en Stella die moeite hebben elkaar los te laten. Als klap op de vuurpijl komt hij Sarah tegemoet en ondersteunt haar in werk en moederschap. Maar….deze film focust op een moeder die voor haar werk een jaar lang gescheiden wordt van haar dochter. Is er ergens een film te vinden die focust op een vader die vanwege werk zijn kinderen een jaar niet ziet? Hooguit wordt het onderwerp aangekaart in een aantal scheidingsdrama’s, waarin mama dan vaak de kwade genius is en de ex-man de liefhebbende papa, zoals in Kramer vs Kramer.

Thema’s in Proxima

Proxima besteedt weinig aandacht aan het gemis van zijn twee zoontjes door Amerikaanse Mike die met Sarah meevliegt. Sterker nog, zijn vrouw verwoordt hoe moeilijk zij het heeft dat ze er alleen voor staat in de opvoeding. Over zijn band met zijn zoontjes geen woord. De Russische Anton vindt het moeilijk zijn bejaarde moeder achter te laten. Ook dit wordt maar kort aangestipt om toch Sarah’s gevoelens te plaatsen tussen het andere verdriet om een tijdelijk afscheid van geliefden.En zo is Sarah’s worsteling met werk en moederschap indringend maar anders dan die ik ooit heb gevoerd. Daarnaast behandelt Proxima ook thema’s als het werken van een vrouw in een mannenwereld en geeft de film een mooi inkijkje in de wereld van de ruimtevaart.

Proxima, wordt in Nederland uitgebracht door Cherrypickers filmdistributeurs.

Meer lezen over film? Dat kan: