Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Deze week is ‘De Terugreis’ in de bioscoop in première gegaan. Een ontroerend mooie film voor en over babyboomers. Maar er valt ook voor de (klein)kinderen genoeg te genieten.

Thema voor babyboomers

Na kaskrakers als Bon Bini Holland (2015) en De Luizenmoeder (2019) heeft regisseur Jelle de Jonge (zoon van cabaretier Freek de Jonge) met De Terugreis nu een thema gekozen dat veel babyboomers zal aanspreken. Ze staan immers op de rand van ouderdom en dan kan de interesse voor wat dat nu eigenlijk inhoudt niet uitblijven. Een lach en een traan, als je het verhaal van De Terugreis mag geloven. In 2009 schreef Marijn de Wit het scenario al, 15 jaar later kunnen we uiteindelijk in de bioscoop zien wat het is geworden.

Stelt Maartje Jaap op de proef of…?

De film toont een echtpaar in de zeventig, Jaap en Maartje. Hij gaat niet meer naar zijn broer in Amsterdam op bezoek uit angst voor de drukte en de overvallen. Zij vergeet op verjaarsvisite wie nu eigenlijk de jarige is. Maartje gaat zonder iets te zeggen een vriendin in Schiedam opzoeken en raakt op weg het spoor bijster. Veeg teken dat de politie haar thuis moet brengen. Maar Jaap denkt bij sommige voorvallen dat zij hem op de proef stelt of plaagt….. En dan gaan ze met de auto op weg naar een jeugdvriend in Spanje die op sterven ligt.

Een ramp in slow motion

Maartje wordt gespeeld door Leny Breederveld die we in de succesvolle televisieserie ‘De Luizenmoeder’ hebben leren kennen als de stoere, eigenzinnige juf Helma. Cabaretier en acteur Martin van Waardenberg (De Marathon) speelt Jaap, een nogal verzuurde en angstige man. Toch geeft hij toe aan het verlangen van Maartje om nog een keer samen een reis te maken.

Iets anders dan kamperen in de jaren ’70

Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Alleen al over het wel of niet gaan zijn ze het niet eens. Als zij drastische maatregelen niet schuwt om haar zin door te drijven, geeft manlief toe. Ook omdat hij ontdekt hoe graag zij wil en hij inmiddels in de gaten krijgt dat Maartje ze niet allemaal meer op een rijtje heeft. In hun jonge jaren ondernamen zij deze reis elk jaar om hun vrienden te ontmoeten en de zomer te vieren. Dus nu voor de laatste keer….Alleen zijn ze het verkeer ontwend en dat niet alleen. Op reis gaan anno 2024 is wat anders dan kamperen in de jaren ’70.

Bloedstollend

Maartje leest de kaart. ‘O,o,o’, denk je dan al. Van Google Maps heeft het echtpaar nog niet gehoord. Dat is waarschijnlijk voor de meeste zeventigers onder ons ongeloofwaardig, maar vooruit…. En inderdaad levert hun gevecht met afslagen, opritten en voortrazend verkeer bloedstollende scènes op. Een oplossing ligt voor de hand. Toch maar langs de provinciale wegen naar het Zuiden. Muziek uit de jaren zeventig klinkt in de auto en al herinneringen ophalend zien Maartje en Jaap om hun heen hoe die niet meer kloppen. Gelukkig kent Frankrijk ook nog veel nooit door renovatie kapot gemaakte stadjes en pleinen. Als kijker en Francofiel krijgt je meteen zin om te gaan en dan liefst in het slakkentempo van Jaap en Maartje.

Het kwartje valt

Als kijker weet je natuurlijk al lang wat er met Maartje aan de hand is maar ook bij Jaap valt uiteindelijk na allerlei incidenten het kwartje. Dat maakt een wereld van verschil. We zien Jaap langzaam veranderen. Hartverscheurend goed gespeeld foor Martin van Waardenberg. Voor mij als zeventiger kwam het thema van de film wel erg dichtbij.

De Terugreis wordt in Nederland uitgebracht door Dutch Film Works.

Toch heeft De Terugreis voor jongere mensen dan wij ook genoeg te bieden, gezien de geoliede mix van komische en tragische voorvallen. En misschien begrijpen ze hun ouders of grootouders na het zien van de film een stukje beter.

Meer lezen

Niet alleen De terugreis is herkenbaar voor babyboomers. Ook ‘De beentjes van St.Hildegard’, spreekt kijkers op leeftijd aan. Engelse filmmakers hebben met vergelijkbare thema’s ook pareltjes gemaakt. Zoals de vorige jaar verschenen ‘The unlikely pilgrimage of Harold Fry’. En op televisie is daar natuurlijk ook de serie Maud & Babs van omroep Max.