Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Gisteren ging later dan gepland, het langverwachte  'Luizenmoeder, de film' in première. Een leuk uitje voor (groot)ouders, schrijft Stella Ruisch.

Mooi op tijd

Ja, het is echt zo: het net zo bekende als irritante deuntje ‘Hallo, allemaal, wat fijn dat je er bent…’ klinkt toch in mijn hoofd bij de eerste scènes van Luizenmoeder de film. Gisteren ging  de bioscoopversie van de succesvolle serie in premiere. Mooi op tijd voor een vakantieuitje van (groot)ouders en (schoolgaande) kleinkinderen.

Ik mis Anton en Volkert

Diederik Ebbinge, beter bekend als schooldirecteur Anton, ontbreekt in Luizenmoeder de film. Net als concierge Volkert, gespeeld door Henry van Loon. Ach, als juf Ank (Ilse Warringa) er maar is, zullen de meeste bioscoopbezoekers misschien denken maar toch mis ik Anton en Volkert. De charmant onhandige directeur en de ondergewaardeerde concierge waren smaakmakers in de succesvolle televisieserie.

Opstandige kinderen

Nu moeten juf Ank, hulpkracht Nancy (wat speelt Bianca Krijgsman haar geweldig) Luizenmoeder de film zo’n beetje in hun eentje dragen. Ter zijde gestaan door Leny Breederveld (de gepensioneerde maar immer strijdbare juf Helma) en Jennifer Hoffman (Hannah). Met de opdringerige vader Arnoud Bos (Karel) krijgen ze het net als de andere ouders te stellen met opgroeiende kinderen. En die nemen wat de volwassenen zeggen niet meer voor zoete koek aan.

In de film is een belangrijke rol weggelegd voor de immer strijdbare juf Helma.

Lach moet soms inleveren

Net als in de televisieserie worden de nodige actuele thema’s in onderwijs en opvoeding op de hak genomen. Basisschool de Klimop krijgt in plaats van de lieve directeur Anton de over de top efficiëntie uitademende Thomas (Dragan Bakema) aan het hoofd. Automatisering, het coronavirus, de onderwijs-bureaucratie en politieke correctheid krijgen in de film de nodige sneren. Daarbij moet de (glim)lach soms inleveren voor de ernst van het verhaal.

Zomers happy end

Dat neemt niet weg dat liefhebbers van de televisieserie het ongetwijfeld leuk vinden om hun oude bekenden in Luizenmoeder de film terug te zien. Bij het einde van de film hebben de makers goed gekeken naar films als Four Weddings and a Funeral en Alles is Liefde. “Meer van het zelfde,” was dan ook het commentaar van een filmveteraan. Maar ach, als je ‘hetzelfde’ zo leuk hebt gevonden, is dat niet erg. Ik verliet in ieder geval de bioscoop met een opgewekte zomers gevoel: “En zo kwam alles toch weer goed.”

Trailer van ‘Luizenmoeder, de film’, die in Nederland wordt uitgebracht door Dutch Film Works.

Meer lezen over film

Wiette van Klingeren ging eerder naar een andere feelgood film; Mi vida over de zelfbewustwording van kapster Lou (Loes Luca). Nadat deze afgelopen zaterdag werd uitgezonden door omroep MAX nog terug te zien via NPOStart en NPOPlus. Daar is ook de voor veel oudere echtparen herkenbare ‘Beentjes van St. Hildegard te zien. Of kijk terug naar de vermakelijke televisie-serie Oogappels.