Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Denk eens aan het theater, zegt Stella Ruisch bij de Opening van het culturele seizoen, de vroegere Uitmarkt, dit weekeinde. Ze voegde de daad bij het woord en nam een zomers kijkje in het Bostheater in Amsterdam waar ze de familievoorstelling SingCity zag.

Theater of bioscoop

Gek, dat de drempel om naar het theater te gaan, zoveel hoger aanvoelt dan van een bioscoop. Misschien omdat voorstellingen niet zo lang te zien zijn en als het om bekende artiesten gaat, zijn ze al snel uitverkocht. Maar wie soms gewoon de gok neemt op de dag dat hij er zin in heeft, komt vaak blij verrast terug van een voorstelling.

Zo ging ik spontaan mee met dochter en kleinkinderen naar SingCity in het Amsterdamse Bos. Een openlucht theater, dus het besluit viel pas met de zekerheid van goed weer.

Valse noten in SingCity

Maar wat een heerlijke familievoorstelling! De kinderen op de voorste rijen in de ‘kleine zaal’ van het Bostheater keken ademloos toe hoe Xandra de Fixer in SingCity terecht komt, om de gebroken ruiten van de boshuisjes te herstellen. Daar zingt iedereen en er is een verbod om te spreken. En Xandra houdt wel van een gezellig praatje maar uit haar keel komen alleen valse noten….

Een voorproefje van SingCity.

Opening of Uitmarkt

Voor mij was het een zonnige ‘Opening‘ van het culturele seizoen, zoals de Uitmarkt voortaan heet. Dit jaar is een overgangsjaar, waarin alleen met tickets en tijdslots een preview is te zien in theater Carré. Jammer, want juist het aantrekkelijke van de Uitmarkt was dat je spontaan naar het Museumplein kon gaan en daar in kraampjes en op tijdelijke podia kennis kon maken met onbekend cultureel talent. Positief is dat de Opening niet meer gebonden is aan Amsterdam maar de komende jaren ook in  andere steden te beleven zal zijn.

Gratis kaartje voor open dag Nationaal Ballet en Opera

Natuurlijk zijn de kaarten voor de sneak preview van musicals op zaterdag al uitverkocht maar voor de zondag, wanneer de verrassing nog bestaat, zijn op het moment van schrijven nog tickets voor Carré te boeken. Een weekje later houdt ons Nationale Ballet en Opera een open dag (2 september). Ook daarvoor zijn nog -gratis- kaarten te krijgen. De voorstelling SingCity van theatergroep Bontehond is nog tot 2 september in het Amsterdamse Bostheater te zien. Daarna nog op 10 september in Bloemendaal.

Meer lezen over uitgaan

In mei zag Kees Rooze Two of Us van begenadige muzikanten Wijlacker en Koolen die het komend seizoen optreden met nummers van Simon&Garfunkel. ‘Gedeelde smart’ het doorslaand succes van Jenny Arean en Brigitte Kaandorp is helaas niet meer in het theater maar wel op televisie te zien. Stella Ruisch zag het mooie toneelstuk ‘Mijn lieve gunsteling’ naar het boek van Marieke Lucas Rijneveld. Brigitte Leferink zag in de hangar van vliegveld Twente ‘De vergeten Twentse lente.’

Openingsfoto: Xandra de Fixer verbaast zich over de bewoners van SingCity, die alleen maar zingend praten…