Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Deze week raadt Karin de Lange aan om op zaterdagavond om 21.30 u rechtstreeks te kijken naar Even tot Hier, waarin met een lach en een muzikale noot naar de actualiteit wordt gekeken.

Gewoon rechtstreeks televisie kijken is op zijn allerleukst als je op zaterdagavond om 21.30 u. naar Even tot hier kijkt op NPO1. Niet alleen zit het programma boordevol grapjes over de actualiteit maar het is ook muzikaal interessant. Het is het enige programma waarin ik het woord ‘corona’ nog kan velen. De twee cabaretiers Niels van der Laan & Jeroen Woe hebben hun sporen dan ook al verdiend; dit is het 5de seizoen van Even tot hier. Via Zoom is er zelfs publiek aanwezig. In zo’n vorm gegoten, dat er zelfs van meerwaarde door publiek kan worden gesproken .

De mens achter de kijker

Het publiek bestaat nu niet uit een zaaltje met rijtjes mensen achter elkaar maar uit vijf rijen beeldschermen met daarop mensen in hun eigen huiskamer, soms alleen, soms met zijn tweeën. Opvallend is dat je meer band krijgt met de verschillende kijkers in hun huiskamer dan de anonieme menigte op een kleine tribune. De presentatoren stellen vragen aan het publiek die dan een groen, rood of blauw vel voor hun webcam houden, de kleur van wat volgens hen het juiste antwoord is. Onwillekeurig ga ik dan al mee roepen. Tot mijn trots moet ik zeggen, dat ik vaak het goede antwoord weet. De vragen gaan over zaken die in het nieuws zijn geweest. Als dit alles was, zou het misschien saai worden. Maar de muziek zorgt juist voor een bijzonder accent.

Het Smurfenlied herschreven op Mark Rutte uit Even tot Hier.

Muziek

Woe en Van der Laan worden bijgestaan door muzikant Miguel Wiels. Beroemdheden zingen halverwege een door Woe en Van der Laan geschreven lied. Passerende artiesten waren bijvoorbeeld onlangs K3, Chef’s Special en Guus Meeuwis. Zelf zingen de mannen ook elke Even tot hier nog een gek eigen gemaakt liedje met een vertederend Sinterklaasrijm-gehalte maar altijd geniaal muzikaal! Miguel Wiels is ook niet een anonieme pianist; hij doet mee aan de grappen of is er het lijdend voorwerp van.

Nieuwsflitsen

Verder leveren Woe en Van der Laan commentaar op journaalbeelden van de week en zetten ze dat in een onverwacht licht, dat doet grinniken of schaterlachen. Als je je zaterdagavond met een grote grijns wilt beëindigen, raad ik je Even tot hier van harte aan!

Nog meer kijken met een glimlach

Eerder tipten we al de debuutvoorstelling van cabaretière Louise Korthals. Brigitte tipte deze week ook de ontroerende en humoristische Beentjes van St. Hildegard met Herman Finkers. De zelfde emoties wekt het nieuwe seizoen van de familieserie Oogappels ook!

Openingsfoto: BNN/Vara/ Annemieke van der Togt