Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Deze week Vlieguur, het eerste avondvullende programma van theatermaakster Louise Korthals.

Afgelopen week zond de VPRO de voorstelling ‘De loterij’ uit van Freek de Jonge (nog te zien via NPOStart). Maar nog leuker is het om eens de tijd te nemen voor jong en vrouwelijk talent. Louise Korthals sluit moeiteloos aan in de rij van begenadigde vrouwelijke theaterkunstenaars als Brigitte Kaandorp, Lenette van Dongen en Claudia de Breij. Zaterdag 20 maart is op NPO Extra om 20.05 u haar eerste, gelauwerde optreden uit 2013 terug te zien: Vlieguur. Om even goed voor te gaan zitten.

Wanneer gaan theaters open?

‘Komende voorstellingen’ staat er met een rondje voor op de website van theatermaakster Louise Korthals Altes (36) en daarna ‘geen gegevens gevonden’.  De gesprekken op straat gaan over de terrassen; april, mei, juni? Maar wanneer de theaters weer open gaan durft niemand te zeggen. En dus weet ik nog niet hoe snel en of ik kaarten kan bestellen voor Louise Korthals vijfde en nieuwste voorstelling ‘Alles is er’.

Trailer van Louise Korthals’ nieuwste voorstelling.

Ook na 8 jaar is Louise Korthals nog steeds raak

Dan maar genieten van haar eerste avondvullende programma ‘Vlieguur’, waarvoor ze in 2013 werd onderscheiden met de cabaretprijs ‘Neerlands Hoop’ van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Louise mixt maatschappelijke thema’s met persoonlijke observaties, waarvan de meeste ook na 8 jaar nog steeds de kijker raken. Ook al zijn de 2 miljoen Syrische vluchtelingen inmiddels uitgegroeid tot 13 miljoen….Ook het milieu is nog net zo bedreigd als toen.

Toch belandt Louise nergens op de preekstoel, ook al prikkelt ze wel tot nadenken. Wie na ‘Vlieguur’ opstaat van de bank voor een kop koffie, doet dat met een goed gevoel. Luister maar naar het lied Toekomstmuziek.

O, ja en ze kan nog prachtig zingen ook…

Wie ook in de ochtend kan kijken: Vlieguur wordt ook uitgezonden op woensdag 24 maart om 11.25 u, ook op NPO2 Extra en is ook terug te zien op Youtube.

Kijk eens! meer

In de rubriek Kijk Eens! tipten we eerder Netflix-series The Crown, Ratched en Peaky Blinders, de Avro-Trosserie Vliegende Hollanders en Red LIght. Maar ook het televisieprogramma First Dates. Of bezoek het gigapixel museum van het Mauritshuis.

Openingsfoto: screenshot uit de officiële trailer van ‘Vlieguur’ op Youtube.