Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Het beste wat de Engelse film- en televisiewereld te bieden heeft, is betrokken bij de zwart-komische HBO-serie The Regime. Dat kluistert je vanzelf aan de buis.

In de hoofdrol Kate Winslet

Meer nog dan aan haar rol in Titanic of in Sense and Sensibility raakte ik onder de indruk van Kate Winslet in The Reader. Inmiddels wordt ze ook geroemd voor haar rol in de televisieserie Mare of Easttown uit 2021. Dus toen ik de aankondiging zag dat ze hoofdrol speelt in de nieuwe HBO-serie The Regime, was mijn interesse al gewekt.

Voeg daarbij de gelauwerde regisseur Stephen Frears, de scenarioschrijver van streaming-hit Succession Will Tracey, topacteurs als Matthias Schoenaerts en Hugh Grant en je weet eigenlijk al dat The Regime een kijkhit gaat worden.

Lijfwacht bepaalt de politiek

The Regime speelt zich af in een Midden-Europees land, waar kanselier Elena Fernham (Kate Winslet) steeds meer macht naar zich heeft toegetrokken. Autoritair gedrag paart ze aan angst en onzekerheid, dus als haar lijfwacht Herbert Zuback Matthias Schoenaerts kordaat optreedt als ze een insluiper in haar slaapkamer treft, krijgt deze steeds meer invloed op haar denken en politieke beslissingen.

Herkenbare machtsverhoudingen

Toch was ik bij die eerste aflevering van The Regime niet meteen verkocht. ‘Heb ik nu met alle politieke kwesties en oorlogen in de wereld zin om ook nog naar een televisieserie erover te kijken?’, vroeg ik me af. Maar bij de tweede aflevering van afgelopen week had Kate me als Elena Fernham al in haar macht en vroeg ik me af hoe het met haar lijfwacht én het fantasieland  in Midden-Europa zal aflopen. Zeker nu ze, net als in het conflict tussen Azerbeidjan en Armenië een corridor hebben geannexeerd.

Preview van The Regime

Herkenbare politieke machtsverhoudingen, zelfverrijking onder het mom van goed doen voor het volk, benadrukken van nationale gevoelens….alles passeert in The Regime de revue. Hoe het gaat aflopen, weet ik nog niet bij het schrijven van dit verhaal. Maar ik weet nu al zeker dat ik dan blij ben dat ik in werkelijkheid in een democratisch land als Nederland woon.

Meer lezen

Gelukkig heeft de Brexit niet tot gevolg gehad dat Engels drama niet meer geëxporteerd wordt naar Europa….Zo kunnen we genieten van series als The Crown. Maar ook van BBCFirst waar de sfeervolle Agatha Christie-verfilming ‘Why didn’t they ask Evans’ was te zien. Maar sla ook de politieseries niet over. Zo bleken we bij Meerdanvijftig.nl niet als enigen fan van ‘Vera’.

Openingsfoto: scène uit The Regime met Matthias Schoenaerts als Herbert Zubak en Kate Winslet als kanselier Elena Fernham.