Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Reis op televisie mee naar het Britse Northumberland, waar inspecteur Vera Stanhope als de tegenpool van Miss Marple moorden oplost.

Niet gedistingeerd

Vera is een langlopende detective-serie van 10 seizoenen lang op basis van de boeken door Ann Cleeves. Het elfde is in aantocht en al in Engeland en op de Belgische tv te zien geweest. Op de NPO moet dit seizoen nog worden uitgezonden worden. In Engeland is inmiddels al weer het twaalfde in de maak. Vera Stanhope vormt het tegendeel van Miss Marple, uit de boeken van Agatha Christie. Die laatste is een gedistingeerde dame en lost moorden in landhuizen op. De hoofdpersonen zijn van adel of rijk geworden zakenlui. Hoe anders is de hoofdpersoon Vera Stanhope die in Northumberland in Engeland moorden oplost op het Britse platteland.

Man tobt met combinatie politiewerk en gezin

Zoals Miss Marple vaak geassisteerd wordt door Hercule Poirot, zo heeft Vera als sidekick een elegante, getrouwde rechercheur. Aiden Healey, gespeeld door Kenny Doughty, is aardig en terughoudend als haar chauffeur en duvelstoejager. Hij tobt met de combinatie van werk en gezin vanwege zijn baby. Na een slapeloze nacht krijgt hij dan ook nog de wind van voren van Vera als hij s morgens vroeg te laat op de moordplek verschijnt. Als dat geen mooie omdraaiing van de stereotiepe rolverdeling is!

Een promotievideo die het karakter van Vera in de serie goed schetst…

Kaplaarzen en een jeep

Vera, gespeeld door Brenda Blethyn, loopt in grote regenjassen op kaplaarzen en arriveert steevast in haar jeep op de moordplek. Ze heeft ook een vissershoedje op en das om. Zomer lijkt het nooit te zijn. Ik herinner me geen aflevering met mooi weer, maar wel met enorme regenbuien. Ze drinkt slappe thee op het werk en thuis op haar afgelegen boerderijtje whisky uit koffiemokken, te midden van veel vaat. Ze had een haat-liefde verhouding met haar intussen overleden alcoholische pa. Dat zijn we in de afgelopen 10 series te weten gekomen.

Troosteloos platteland

Steevast gaat het in de afleveringen om straatarme boerderijbewoners of vissers. Ze wonen in afgelegen boerderijen en kleine dorpen tussen troosteloze enorme moerassen en heidevlakten met amper beschutting. Zwijgzame bewoners die niet het achterste van hun tong laten zien. Als ze praten dan in een onvervalst dialect. Northumberland ligt tegen de Schotse grens in het noorden en aan de Noordzee in het westen. Het is het dunst bevolkte gebied in Engeland. Anders dan het troosteloze platteland doet vermoeden is Northumberland een toeristische bestemming. De afleveringen van Vera kunnen mij er niet heen lokken, maar als ik lees dat de streek meer kastelen kent dan menig andere in Engeland word ik toch nieuwsgierig. Wie weet word ik dan ingehaald op een stil weggetje door een langs scheurende jeep met Vera op weg naar een moordplek….

Alle 10 seizoenen van Vera zijn terug te zien op NPOPlus. Dvd’s van de serie zijn te koop bij Bol.com. Wanneer seizoen 11 op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden is nog niet bekend.

Meer spannende series kijken?

In de rubriek Kijk Eens houden we wel van een avondje spannende televisie. Zo zaten we op het puntje van onze stoel bij The Serpent. Maar ook bij twee Israelische series Black Space en Fauda. Brigitte Leferink combineerde spanning met genieten van prachtige opnames in het hoge noorden in The Sandhamn Murders. Stella Ruisch zwijmelde graag weg bij Undercover.

Openingsfoto: Inspecteur Vera Stanhope (Brenda Blethyn) en haar assistent Aiden Healey (Kenny Doughty) in haar onafscheidelijke Jeep. Foto: KRO/NCRV